Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2013 23:31 - Аспартам - 200 пъти по-сладък от захарта!
Автор: havefun Категория: Други   
Прочетен: 1871 Коментари: 2 Гласове:
1



 Аспартамът е изкуствено получен подсладител (заместител на захарта). Представлява дипептид на аминокиселините аспарагинова киселина и фенилаланин. Открит е през 1965година от Джеймс М. Шлатер.

Аспартамът е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта[1]. Поради това му свойство, въпреки че грам аспартам съдържа 4 килокалории, количеството нужно за получаване на сладък вкус е толкова малко, че калоричният принос е пренебрежимо малко.[6]

Химическото му наименование е N-(L-α-аспартил)-L-фенилаланин, 1-метил естер. Аспартамът е познат под търговските имена Нутрасуит(NutraSweet), Canderel, Equal, Spoonful , Е 951. Химическата му формула е C14H18N2O5. Моларната му маса е 294.301 g/mol. Температурата на топене- 246-247 °C.

В България[2] производителите на храни и напитки съдържащи аспартам са длъжни да посочат че даденият продукт "Съдържа източник на фенилаланин".

Европейският код на аспартама като хранителна добавка е Е951.

Поради ниската си калоричност днес аспартамът масово се използва за подслаждане на напитки, например някои разновидности на Кока Кола,ФантаПепси, повечето разтворими сокове, както и в някои медикаменти. Използва се също така при приготвянето на дъвки и бонбони без захар, както и в производството на диетични храни и храни, предназначени за диабетици.

Поради високото си съдържание на фенилаланин, аспартамът не е подходящ за лица, страдащи от фенилкетонурия.

Аспартамът се радва на особена популярност в световен мащаб. Употребата на аспартам в храни и напитки е одобрена от Европейската Агенция по Безопасност на Храните (EFSA)[3]. Към 2005 г. аспартамът се използва в над 6000 продукта, а годишната му консумация в световен мащаб възлиза на 16 000 тона 

[4].

image



Гласувай:
2



1. ivoki - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДЕН ПОДСЛАДИТЕЛ ...
25.11.2013 00:03
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДЕН ПОДСЛАДИТЕЛ !!!!
цитирай
2. ivoki - Tell. bg Lifestyle Забав...
25.11.2013 00:08
Tell.bg

Lifestyle
Забавление
Истории
Контакти

Don't miss

10 Култови Реплики на Куката ( Под Прикритие)Posted 279 days ago

Home > Lifestyle > НЕ КУПУВАЙТЕ ТЕЗИ ХРАНИ В РОДНИТЕ ХИПЕРМАРКЕТИ! (ВИЖТЕ КОИ СА НАЙ-ВРЕДНИТЕ)
НЕ КУПУВАЙТЕ ТЕЗИ ХРАНИ В РОДНИТЕ ХИПЕРМАРКЕТИ! (ВИЖТЕ КОИ СА НАЙ-ВРЕДНИТЕ)
By admin on October 27, 2013
1

За да се радвате на нормален и здравословен живот, HotArena.net ще ви представи списък от най-вредните храни, които се пласират в българските хипермаркети.



Бял шлифован ориз

Болестта бери-бери е широко разпространена в източните страни до началото на ХХ век и се смяташе за една от най-опасните. Тя поразява нервната система, което води до слабост, загубата на апетит, повишена възбудимост, парализа с голям риск за смърт. Често от бери-бери страдали японските моряци. През 1884 г. японският диетолог Т.Такаки забелязал, че заболяването може да се избегне, като се увеличат зеленчуците в менюто. През 90-те години на 19 век холандският лекар Х. Айкман открил, че болестта възниква при употребата на шлифован ориз; и че човек може да заболее от полиневрит, ако употребява пилешко месо от пилета, хранени основно с този вид ориз. Полираният ориз се получава чрез отделяне на обвивката от зърната, която има лечебно действие. След продължителна работа учените успели да отделят от оризовите обвивки кристално вещество, което съдържало сяра. Това вещество е витамин В1, тиамин, който предпазва и лекува бери-бери; липсата му в полирания ориз водела до заболяването. Тиаминът бил изследван чрез химически методи и през 1937 г. бил синтезиран. Днес го добавят към полирания ориз и бялото брашно.



Захарозаместители

Всички заместители на захарта имат силен жлъчегонен ефект.Ако имате болести на жлъчните пътища, заместителите на захарта могат ги да изострят. Подсладителите в газираните напитки ги превръщат в истинска отрова. Момчетата пият газирано с литри, а по-късно заболява простатата им…

Ацесулфам – Е950, Sweet One. През 1974 г. в САЩ ацесулфамът бил признат за бавно действаща отрова, която ускорява развитието на злокачествените тумори.

Аспартам – Е951. Търговски имена – суитли, сластилин, сукразид, нутрасуит. През 1985 г. е открита химическата нестабилност на аспартама – при температура около 30 градуса в газирана вода той се разлага на формалдехид (канцероген от клас А), метанол и фенилаланин.

Цикламат – Е952. От 1969 г. е забранен в САЩ, Франция, Великобритания и редица страни, заради подозрения, че провокира бъбречна недостатъчност. В страните от източния блок е много разпространен заради ниската си цена.

Захарин – Е954, псевдоними Sweet‘n‘Low, Sprinkle Sweet, Twin, Sweet 10. Разрешен в много страни, но лекарите не го препоръчват, когато човек няма диабет. Има подозрения,че захаринът изостря жлъчнокаменната болест.

Ксилит – Е967, Сорбит – Е420. В големи дози – повече от 30 грама на прием, предизвиква разстройство на стомаха.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3539579
Постинги: 1094
Коментари: 2386
Гласове: 1833