Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2014 22:11 - Мистерия: Потъването на Титаник е предсказано 14 години по-рано!
Автор: havefun Категория: Други   
Прочетен: 2338 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 06.01.2014 22:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Няма човек на планетата, който да не знае за гибелта на най-известния кораб „Титаник”. Тази трагична случка става основа за много холивудски продукции и макар да е изминало доста време оттогава, няма вероятност това събитие да бъде забравено.

Малко хора знаят, че „катастрофата на века” – гибелта на легендарния Титаник е била предсказана четиринадесет години преди да се случи.

През 1898 година американският журналист и писател и по някои дани морски офицер в оставка, Морган Робъртсън написва романа „Гибелта на Титан”.

В романа се описва гибелта на огромен круизен лайнер на име Титан. И измисленият, и реалният кораб са смятани за практически непотопяеми.

И в романа, и в реалността през една тъмна априлска нощ корабът се сблъсква с айсберг насред океана. В резултат на което той потъва.

В романа се разказва за липсата на спасителни лодки, а същият проблем съществува и при сблъсъка на „Титаник”, което не позволява да се спасят голямо количество хора.

image  

Интересно е, че всички параметри, описващи измисления кораб, почти идеално съвпадат с тези на Титаник. Те са с еднакъв тонаж, брой пасажери и екипаж. По времето когато е писан романът, още не са съществували дори чертежи на „Титаник”.

Маршрутът, по който пътува корабът в романа, съвпада с този на реалния кораб. И двата лайнера пътуват от Англияза Америка. Мястото на катастрофата също съвпада.

След ужасяващата гибел на „Титаник” на 14 април 1912 година, по-рано неизвестната за никой книга на Робъртсън е била преиздадена и многохилядният й тираж бил напълно изкупен.

Някои хора смятали автора на романа за наследник на Нострадамус или граф Калиостро. Дори и сега книгата се издава на английски език за всяка годишнина от гибелта на луксозния лайнер ”Титаник”.

.Понякога хората оставят прах да покрие някои неща, а после вкупом се надпреварват да отричат своето късогледство. Този интересен факт, вероятно се обяснява и с липсата на въображение у голяма част от човечеството. Иначе няма как да си обясним факта, че ако стотици наистина загинат, това е ужас и трагедия, а ако някой опише всичко това в книга без да се е случило не предизвиква и грам интерес. 


Точно на този "феномен" се натъква и слабоизвестният английски журналист и фантаст Морган Робъртсън през 1898 г. След като никой не пожелал да публикува романите му, изпълнени с космически гущери и динозаври той решил да смени мястото на действието си в новото си произведение наречено Futility (в българската литература го превеждат като "Напразно", "Безсмислено" или "Безсилие", а дори и като "Гибелта на Титан"), като за сцена избрал Северния Атлантик. Главният герой на романа – суперголемият и суперлуксозен лайнер "Титан" тръгнал на първото си плаване от Англия за САЩ с милионерите на стария и новия свят. По време на плаването си в една студена априлска нощ "Титан" с пълна скорост се врязъл в айсберг и потънал. На борда нямало достатъчно спасителни лодки и по-голямата част от около 2000-те му пътници загинала. 

Излишно е да споменавам, че фабулата никак не разчувствала британските души и 14 години романът трупал пласт след пласт прах върху кориците си. Да, но след 14 г. донесъл на своя автор място в първата колона на авторитетния "Таймс". Англичаните не могли да повярват – съвпаденията им дошли в повече. А и само един бърз поглед ще покаже каквъв зъл гений се оказал Робъртсън: потъналият в романа кораб се казвал "Титан", реалният – "Титаник". И двата кораба имат по 4 комина и по 3 винта. "Титан" е дълъг 260 метра, а "Титаник" – 269 метра. Измисленият имал водоизместване 70 000 тона, а истинският 66 000 тона, Робъртсъновият имал мощност 50 000 конски сили, срещу 55 000 конски сили на този на "Уайт стар лайн". Скоростите на двата парахода съвпадали – 25 възла. Да не говорим, че и двата лайнера пътували през април, в студено време, с пълна скорост, блъснали се в айсберг и потънали. На борда им се возели доста хора от висшето общество и лодките така и не достигнали за над 2000-те им пътника...

След катастрофата естествено се появяват голям брой "предвидили катастрофата", "усетили я в съня си", "отказали билети поради лошо предчувствие", но Робъртсън ги отвял всички с "уменията си". До злополучния зъл гений завалели стотици гневни и отчаяни писма на близки и роднини на загиналите, а романът му станал проклет, макар че той го преиздал. Злият гений починал не много след това – на 24.03.1915 г. е намерен мъртъв в хотела си в Атлантик сити.


Цитат  
Мистичното предсказание на Морган Робъртсън

Разказ


На 26 октомври 1896 г. в Ню Йорк беше необичайно топло за сезона. Около 11 часа сутринта пред вратата на която висеше табелка "Издателство Арчибалд Уелш и Ко" застана висок мършав шестедесетгодишен моряк. Имаше протрито униформено сако и акуратно изчистени, но порядъчно износени ботинки. Посивялата глава украсяваше морска фуражка с лакова козирка. Той постоя няколко секунди пред вратата, но след това решително взе в ръка висящият звънец и позвъни. Скоро вратата се отвори и се показа фигурата на небрежно облечен възрастен негър.
- Вие при кого, сър?
- Спешно трябва да видя мистър Арчибалд Уелш.
- Той умря преди две години.
- Простете, но тогава бих искал да видя този, който е заел мястото му.
- Значи, на вас ви трябва мистър Малкълм Бест. За кого да доложа?
- Капитан Морган Робертсон.
След няколко минути морякът се оказа в малка стаичка, затрупана от пакети с книги и топове хартия. На стола седеше доволен млад рижав господин с огромна цигара в уста. Това беше собственикът на издателството Малкълм Бест.

Капитан Робертсон разказа за себе си. След много години плавания по корабите той излезнал в пенсия и се заел с литературен труд. Писал и публикувал в различни вестници малки разкази от морският живот. А сега е донесъл със себе си фантастичната повест "Безсмислено". Тук Бест го прекъсна:
- Първо да видя труда ви? – Робертсон мигновено се запъна, но взел се в ръце, спокойно отговори:
- Бях в три издателства. В две веднага ми отказаха. В третото се запознаха с повестта, но казаха, че тя е интересна, но не подхожда на профила на издателството. Препоръчаха ми вашето, основавайки се на това, че тук са пуснати редица книги на морска тематика.

Бест мълчаливо погледна капитана, тръсна пепелта в пепелника препълнен с фасове и каза:
- За какво се разказва във вашата повест? Само, ако може, накратко.
- Може. В нея се разказва за това как в Англия построили гигантски пътнически кораб и го нарекли "Титан". Строителството било съпроводено от невиждан широк рекламен шум: най-големият, най-комфортният, най-бързоходният! В първият си рейс "Титан" се удря в айсберг и потъва. Загиват около петстотин души. Моля да обърнете особенно внимание на паниката, възникнала на кораба. На мен ми се наложи да преживея корабокрушение на пътнически кораб, капитан на който бях и в моята памет завинаги се врязаха сърцераздиращи сцени. Може би, точно тази част от повестта ми се е удала добре.
- Ще видим, - без особен възторг произнесе Бет и протегна ръка за ръкописа. – Само ще ви помоля да не си създавате напразни илюзии. Обадете ми се след две седмици. Ще обсъдим труда ви и в случай на благоприятно разрешение ще сключим с вас договор. Но имайте впредвид – материалното положение на издателството далеч не е блестящо.
- Сър, прекрасно ви разбирам...
- Освен това, ако на вашето място седеше знаменит автор...
- Да, всичко разбирам.
Накратко, след няколко колебания ръкописът на капитан Робертсон все пак беше одобрен – книгата се появила през 1898 г.

Капитанът получи малък хонорар и много страдаше, че повестта му се продава слабо. А мистър Малкълм Бест често си спомняше с недобри думи за важният английски капитан, който го вкара в тази глупава авантюра.

Само че, след 14 години загубените екземпляри се разпродали за миг. Вече висящото на края на финансовата пропаст издателство "Арчибалд Уелш и Ко" бързо отпечатало второ издание, което също буквално било разграбено.

image
Къде била причината? Защо книгата на пенсионираният капитан от английският флот изведнъж станала най-популярна не само в САЩ, но и в много други страни? Нима читателите са видели в нея литературни достойнства? Нямало е такива. Но поразителното е в друго – в повестта с невероятна точност се предсказват и най-дребните детайли за катастрофата, разиграла се през април 1912 г. Читателите били потресени, когато съпоставили всички перипетии за гибелта на "Титаник" и измисленият "Титан". Съвпадало всичко: и това, че корабокрушението станало през първият рейс; и това, че корабът загинал в Атлантика през април; и това, че корабът – и истинския,т и измисленият се натъкнали на айсберга през нощта; и това, че се задържали на повърхността приблизително еднакво време; и това, че техническите данни на "Титан" и "Титаник" почти напълно си съвпадали. Убедете се сами:
"Титан" - "Титаник"Дължина: 260 м – 269 м
Мощност на двигателя: 50 000 конски сили – 55 000 к.с.
Максимална скорост: 25 възела – 25 възела
Брой на винтовете: 3 – 3
Ширина: 30 м – 28,2 м
Водоизместимост: 60 000 тона – около 50 000 тона

Списъкът на съвпаденията може да продължи. Даже цифрата на загиналите в книгата на Робертсон не се различава особенно от числото нещастници, които загинали при крушението на "Титаник"... 




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. minevv - ne
07.01.2014 12:19
за глупаците, умението, опита и екстраполацията на знанията във времето винаги ще са нещо загадъчно и необяснимо.
Ми капитан, с опит и знания. Познавал е инвеститорите и изпълнителите.... ми как няма да познае.. то бъдещето е закономерно.. !!
Това не ви е детска комп игра!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3539545
Постинги: 1094
Коментари: 2386
Гласове: 1833