Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2014 23:47 - Радвай се на малкото, за да получиш много
Автор: havefun Категория: Забавление   
Прочетен: 1016 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
 "Моето детство не беше особено радостно. Нашите често се караха, баща ми беше алкохолик и ме биеше, в училище постоянно ме дразнеха ту заради ниския ми ръст, ту заради теглото ми". Това е част от тъжния разказ на млада жена, обърнала се към психолог заради изневерите на съпруга си.

"Но сигурно е имало и хора, които са ви обичали? Спомнете си за тях, моля, постарайте се да видите лицата им."
Тя за миг затваря очи и усмивка озарява тъжното й лице: "Да, наистина, имаше..."

Щом жената се усмихна, лицето й се изпъна, мимиките и движенията й станаха естествени и непринудени. Тя, разбира се, не можеше да се види отстрани и не знаеше каква разлика е настъпила в облика й буквално за един миг. И всичко това е така, защото човек, който от дете е свикнал да насочва вниманието си към отрицателното, си беше позволил да си спомни нещо приятно. В такива мигове ние се преобразяваме по чудодеен начин.

В традиционната психология се смята, че източникът на нашите “възрастни” проблеми е заложен в детството. Практиката обаче показва, че безпроблемни семейства няма. Перифразирайки известните думи на Толстой, може да се каже, че “всички щастливи семейства са нещастни посвоему”, тоест абсолютно всички хора като деца преживяват психологически травми. Едни обаче ги забравят, а други ги помнят до края на живота си. Това зависи от начина ви на мислене, заложен в характера ви - негативен или позитивен. Човекът е цял един свят, в който съществуват неговите понятия за добро и зло, за благополучие и несгода, за победа или поражение. 

Всичко това той определя сам. Хората, които не искат да изпитват болка от душевни рани, се стараят бързо да ги забравят, да извлекат от тях някакъв полезен урок за себе си. Така обикновено постъпват оптимистите. Мислещи негативно пък дълго пазят спомена за нанесените рани и са твърдо убедени, че на тях просто не им върви в нищо. В действителност проблеми си създаваме и самите ние с отношението си към живота. И дори не се замисляме, че ако преразгледаме собствените си реакции, можем да живеем и по друг начин.

Известна пословица гласи, че за да си щастлив, трябва да се родиш такъв. В това има много истина, защото характерът и навиците ни често се предават по наследство. Но ние можем и да се научим да виждаме във всяка ситуация положителното, дори без да сме се родили с късмет.

Съществува специален психологически термин - “саногенно мислене”. Това означава позитивно отношение към живота. Помните ли оня пример - на двама души показали чаша, наполовина пълна с вода. Единият изразил съжаление, че е полупразна, а другият се зарадвал, че е полупълна. Владеещите саногенно мислене хора при всякакви обстоятелства, дори при най-плачевните, са способни да видят позитивната страна и понякога това им помага да спечелят.

“Аз не смятам, че щастието е нещо, което постоянно трябва да се преследва. По-скоро това е състояние на вътрешна свобода, освободеност от тревогите, от съмненията в себе си, от страховете, от сляпото подчинение на навиците и обществените порядки, от благоговението пред авторитетите и завистта към другите. 

Не чакайте някой да ви направи щастливи - това можете да го постигнете сами” - казва известният американски психолог Джанет Рейнуотър.

Опитайте се на базата на разработената от нея методика да изпълнявате едно простичко упражнение, наречено “ниво на щастието”. 

Вземете писалка, съсредоточете се и отговорете на следните въпроси:

- Тревожите ли се за бъдещето?
- Безпокоят ли ви проблеми от далечното минало?
- Сравнявате ли се с някого и чувствате ли, че това сравнение не е във ваша полза?

Ако сте отговорили утвърдително на всички въпроси, Джанет Рейнуотър предлага да продължите с упражнението и да съставите списък на всичко, за което можете да благодарите на съдбата в момента. Внимавайте в списъка ви да попаднат всички “дреболии” като доброто време, липсата на сериозни заболявания при вас и близките ви; липсата на големи финансови задължения, добрите отношения с децата, родителите, колегите ви и т.н.

Целта на това упражнение е да се научите да се зареждате от малките радости в живота. Основният принцип на източната философия гласи: който умее да се радва на малкото, в крайна сметка ще получи много.

Но как да се избавим от навика да мислим негативно, ако така са ни възпитали от малки? Това можете да направите достатъчно бързо, само за три седмици, или поне така смята друг американски психолог - Елина Сент Джеймс. Според нея това време е напълно достатъчно, за да заложи основите на новите, продуктивни навици, но при едно задължително условие - вашето решение да изпълните живота си с положителни емоции трябва да е твърдо и непоклатимо. Ако нивото на мотивацията ви не е достатъчно високо, само ще си загубите времето.

Същността на работата върху себе си е следната. Щом си спомните нещо лошо, веднага спрете вътрешния диалог и не му разрешавайте да се развива. Превключете вниманието си към нещо приятно и си напишете “червена точка”, а в края на деня ги пребройте. Така ще разберете по колко пъти на ден са ви спохождали мрачни мисли и ще можете да анализирате с какво са свързани те - лоши отношения със семейството, осъждане поведението на колегите, лошо време или нещо друго. Отбележете това в списъка си. Колкото повече знаете за себе си, толкова по-плодотворна ще бъде работата по самоусъвършенстването ви.

Обикновено негативните мисли възникват по едно и също време и на едно и също място. Спомнете си как се случва това. Сутрин се събуждате, отивате в кухнята да си приготвите закуска и неволно започвате вътрешен монолог: “Навън е влажно, ще ми се намокрят краката, децата пак ще се простудят, не съм платила тока, кранът в банята тече, ремонт й трябва на тая къща, а парите вечно не стигат”.

Да се измъкнете от този безкраен вътрешен монолог е трудно. Защото дълги години у вас са формирали определен шаблон на мислене и сега ви се струва, че негативните мисли възникват в главата ви от само себе си, без да ги искате. За обозначаване на този процес съществува терминът импритинг. Това е някакъв установен стереотип на мислене, който ви предстои да разрушите.
Негативният импритинг се поддава на коригиране с методите на отвличането и прехвърлянето на мисленето върху друг обект. Във вашето съзнание трябва здраво да се закрепи фактът, че можете да вземете под контрол целия мисловен процес, следователно във ваша власт е да замените отрицателния импритинг с положителен.

В деня, в който успеете да спрете потока от мрачни мисли и да ги замените с положителни, можете да си напишете голяма “червена точка” в мисления бележник. Обикновено това се случва на 12-15-ия ден от началото на системните занимания.

Изследванията показват, че изработването на нов импритинг заема средно около три седмици. Още един месец ще ви трябва, за да можете напълно да затвърдите тази схема на мислене. Ако по някаква причина отново ви налегне негативно настроение, започнете всичко отначало. Само не го отлагайте, за да не загубите постигнатите резултати. За избавяне от мисловните “щампи” може да ви потрябват максимум три месеца, но не повече.

След като постигнете успех в това начинание, трябва да подобрите и самодисциплината си, защото тя наистина ще ви трябва. По тази методика можете да се справите с всеки друг вреден навик.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3523863
Постинги: 1093
Коментари: 2386
Гласове: 1832