Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2015 19:06 - ДЕСЕТ ВАЖНИ ПРАВИЛА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ
Автор: havefun Категория: Забавление   
Прочетен: 1369 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.09.2015 10:40


 image
Градският транспорт в София е едно специфично пространство, в което важат строги правила. Те по нищо не си приличат с общоприетите схващания за морал, етика, добро и зло, лично пространство, със законите и с нормите на правото. Автобусите, трамваите и тролеите на нашата столица биха могли да се изучават в часовете по география, биология, химия, физика и логика – като съвсем различна единица на познанието. Настоящото ръководство за оцеляване е изработено с благородния стремеж да улесни начинаещите пътници, които смятат, че градският транспорт в столицата е обикновен и достъпен начин да се придвижват от една точка до друга.

Предупреждение за неопитни! Ако се наложи да влезете в наземния софийски градски транспорт, тези десет правила ще ви бъдат жизнено необходими. 

1. Никога не се разсейвате на спирката

Ако желаете да влезете в някое возило в пиков час, ще забележите настръхнала съвкупност от хора, чакащи на спирката. Присъединете се към тях и заемете позиция. Изгодното местоположение е ключово за влизането в превозното средство. Но внимавайте – то не е постоянно – необходими са някои основни познания по теория на вероятностите, теория на елементарните частици, теория на риска и теория на глупостта, за да изчислите няколко важни фактора. Първо – дължината на автобуса и разположението на вратите. Второ – настроението на шофьора, който може да реши да спре както 20 метра след спирката, така и 20 преди нея. В такъв случай – бъдете готови да тичате, да удряте с лакти и да спъвате. Имайте предвид, че някои опитни пътници пазят мястото си пред вратата по-умело, отколкото Меси пази топката. Трето – внимавайте с други автобуси. Ако друг автобус спре пред вашия, дори и най-перспективната позиция губи своята сила. Четвърто – ако останете в средата между двете врати, необходимо е да изчислите коя опашка върви по-бързо. Никога не променяйте решението си. Имайте предвид, че хора, изглеждащи най-трудно подвижни, са най-пъргави при влизането. Ако автобусът изглежда претъпкан, има размазани лица по прозорците, крайниците на хората стърчат през вратите и им пречат да се затворят, не се отказвайте. Мушнете се пред някоя по-напориста баба, тогава шансовете ви да се натъпчете вътре са огромни. 

2. Ако сте чувствителни към миризми или имате слаба имунна система – откажете се! 

Професионалните сомелиери ще ви кажат, че с течение на времето първичните и вторични аромати на виното се превръщат в букет. В превозните средства на софийския градски транспорт за този процес са необходими секунди. Специфичните миризми на чорапи, чесън, пот, бензин, салам, ракия, мокро куче, газове и мърша се смесват в една великолепна симфония от аромати със забележителна гъстота. Ако някой от пътниците случайно се е изкъпал, измил си е зъбите, облякъл е чисти дрехи и се е напарфюмирал – лошите миризми побеждават неговото ухание и това още повече замъглява въздуха. В никакъв случай не поемайте дълбоко въздух. Най-добре носете носна кърпичка, маска или противогаз. Имайте готовност да пътувате със затворени очи. Не разчитайте на отварянето на прозорци (които по правило са заяли) и на врати, защото когато вратите се отворят: първо – влиза миризма на смог и изгорели газове от автомобили, която се обединява с благоуханието вътре и второ – влизат още хора. След няколко спирки се свиква, споделят най-опитните, но ако нямате имунитет да издържите на свирепа вирусна атака, по-добре преустановете пътуването. 

3. В никакъв случай не разчитайте на точността и разписанието

imageНякои хора сигурно са забелязали, че на спирките има закачени табла с разписание на автобусите, трамваите и тролеите. По часове и минути. Никога не се доверявайте на тази подвеждаща информация. В последните години някои спирки са снабдени и с модерни табла, които показват движението в реално време, дори часа и температурата. Имайте предвид, че (освен когато са изключени по някаква причина) те често лъжат. Ако там пише, че остават 3-4 минути до пристигането на вашия автобус, това не означава, че той няма да дойде в същата секунда, или след повече от 10-20 минути. Задръстванията и повредите са трудно предвидими. Понякога повече от половин час няма никакъв автобус, а след това идват осем един след друг и в последните шест се ширят по един-двама души, а в първите оцеляването е на предела. Така че – ако имате важна среща или бързате, подходете към разписанието с необходимата доза съмнение. 

4. Внимателно анализирайте поведението на останалите пътници

Архетипните образи в софийския градски транспорт биха довели дори Юнг до неподозирани разкрития. Всеки пълен автобус би могъл да послужи за психоанализа на емоциите, възприятията, вниманието, функционирането на мозъка и междуличностните отношения на българското население като цяло. В тази слабо изследвана област на науката важно е да се опитате да избегнете три основни типажа. Тихите луди. Агресивните луди. И всички останали луди. Там често се срещат и общителни хора над средната възраст, които – ако се окажат в близост до вас, могат да ви въвлекат в непринуден разговор на тема политика, икономика, здравеопазване, образование, философия, има ли живот след смъртта и сами ли сме в космоса. Дори и да сте със слушалки в ушите, това няма да ви помогне – те се приближават до вас, побутват ви по гърба, рамото, ръката или крака и започват да говорят. Пазете се също от мъже, които свирят на акордеон. Макар и да ви изглеждат безобидни, има опасност да станат настъпателни и агресивни, ако откажете да им дадете стотинка. Полезно е да се знае, че в автобусите бродят и сексуални маниаци (виж правило номер 6). 

5. Избягвайте най-студените зимни и най-горещите летни дни 

Повечето машини на градския транспорт са оборудвани с климатик, който обикновено духа студено през зимата и топло през лятото. Дори и да е изключително мощен, климатикът няма никакъв шанс да затопли или разхлади помещение, чиито врати не са затворени, защото от тях стърчат човешки крайници. Затова, бъдете внимателни, когато подбирате облеклото, с което ще се возите в градския транспорт. През зимата „дрес кода“ включва топло яке, няколко блузи, шапка, шал и ръкавици. Бъдете готови да ги събличате поетапно, ако возилото се препълни. Обувките трябва да са здрави и да издържат поне още 4-5 човека, стъпили върху тях. През лятото в никакъв случай не обувайте сандали. Похвалното е, че през юли и август на цената на едно билетче, можете да се насладите на безплатна спа процедура, с която да се отървете от излишните токсини, но внимавайте, защото е изчислено, че за 15 минутен престой в подобен автобус човек губи около литър и половина вода. Носете си шише с вода и го ползвайте в случай на обезводняване или гадене. Консумацията на храна 30 минути преди качването в автобуса не е препоръчителна. 

Автор: Николай Терзийски

Източник:http://terziyski.blogspot.com




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3522880
Постинги: 1093
Коментари: 2386
Гласове: 1832