Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2015 21:53 - Асцендент Скорпион
Автор: havefun Категория: Забавление   
Прочетен: 1531 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 09.06.2015 19:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Това е една от най-силните комбинации, които можем да срещнем в астрологията, тъй като изгряващият знак (или така нареченият Асцендент) предопределя психологическата мотивация на индивида. Ще си позволя да направя една аналогия между човека и автомобила. Външният вид на автомобила се предопределя изцяло от слънчевия знак или така наречената зодия. Следователно, какъв е цвета, марката, регистрационният номер, модела и всички останали външни атрибути на колата зависят от зодията. За да видим обаче това, което привежда колата в движение, трябва да отворим капака и да разгледаме двигателя. Той е скрит на външен вид, но именно той привежда колата в движение. Действието му е аналогично на изгряващия знак на човека. Когато изгряващият знак е Скорпион, двигателят на колата е изключително мощен, може дори да се каже смело, че родените с това разположение притежават най-мощния Асцендент в целия Зодиак.

Родените с изгряващ знак Скорпион споделят едни и същи много важни характеристики. Те всички като че ли са собственици на най-мощното порше. При това няма значение как изглежда тяхното порше на външен вид. Това се предопределя от слънчевия знак. Някои от тях успяват да монтират този изключително мощен двигател даже в коли, които на пръв поглед са съвсем неугледни и разнебитени. Дори тяхната зодия да е някоя от най-срамежливите, уединени и стеснителни (да речем зодия Риби например), това е всъщност само фасадата на едно военно училище, вътре в което се водят битки, кипят страсти и се завземат крепости. Тези драматични събития обаче се разиграват само в личен вътрешен план и в повечето случаи остават незабелязани от хората, които ги познават сравнително повърхностно.

Родените с изгряващ знак Скорпион са много наблюдателни и проницателни. Те точно могат да определят психологическата мотивация на останалите. Те са в състояние да четат мислите на другите, да определят подбудите на действията им и да виждат скрития смисъл в жестовете им. В същото време обаче, те самите са изключително мълчаливи и потайни, понеже за нищо на света не искат другите да знаят какви са собствените им мотиви, мисли и стремежи. Съзнават, че този, който притежава способността да чете скритите помисли на другия, притежава огромна власт над него. В зависимост от начина, по който тази информация се използва, тя може или значително да помогне, или да причини огромна вреда.

Духовната изследователка и астроложка Изабел Хайки (1903 – 1980) смята, че ако даден дух не е напреднал значително в своето развитие, не може да се прероди с изгряващ знак Скорпион. Това е така, понеже космическите закони не биха позволили на неопитен дух да борави с едни от най-мощните духовни сили. По същата причина не позволяваме на дете да си играе с кибрит, нито позволяваме на непълнолетен да управлява по улиците последен модел ферари. Основната задача на Скорпион като знак е да се отдалечи максимално от позитивните духовни сили и да се приближи максимално до негативните духовни сили. Следва яростна борба между тези две противоположности. Вследствие на тази борба нисшите сили са принудени да се подчинят на висшите сили. Накрая на Скорпиона се разрешава да се издигне обратно до високите области на духовния свят, но вече като прероден, пречистен и обновен дух. В зависимост от духовното им състояние и от степента на духовното им развитие, родените с Асцендент Скорпион приличат или на ангели, или на демони. Интересно е да се отбележи, че те се справят изключително добре и в двете роли.

Може да се каже, че основната задача на родените с този изгряващ знак е да влязат в яростна битка със своята по-нисша същност. Крайната цел на тази борба е по-нисшата същност да се подчини на по-висшата. Накрая победител трябва да бъде висшият Аз на човека или иначе казано тази негова част, която е богоподобна и богосътворческа. При това битката се води почти на всички нива, като се започне от физическото тяло и се мине през етерното, астралното, менталното, каузалното и се стигне чак до будхиалното тяло. Това означава, че всички възможни човешки аспекти са засегнати – физически, здравословни, емоционални, мисловни, интуитивни дори духовни и т.н. Когато успеят да постигнат крайната цел, те се превръщат в съвсем нови личности, от много по-висш порядък.

Една българска поговорка гласи, че тихите води са най-дълбоки. Тя в пълна сила се отнася за родените с изгряващ знак Скорпион. Те на външен вид изглеждат спокойни и съсредоточени, но в действителност дълбоко в тях бушуват изключително силни чувства и емоции, а понякога дори изригват вулкани. Естествено, близките и роднините им може да ги познават донякъде и от тази страна, но останалите в много случаи дори не се и досещат каква драма се разиграва в душите на тези хора.

Те изпитват силна необходимост да изучават мотивацията на действията си в дълбочина. Това е може би едно от най-силните им качества – те са способни да се самоизследват методично и да се самоанализират обективно и безпристрастно. Признаването на определен недостатък е половин победа над този недостатък. Повечето хора не напредват особено много в своето развитие, понеже са спъвани от своите недостатъци и което е по-важно – дори не се досещат за тяхното съществуване. Положението е съвсем различно при изгряващите Скорпиони. В себе си те имат едновременно тайна полиция, следствие, съдилище, адвокати, прокурори, изпълнителна власт, затвори, наказателни отдели и даже лагери за принудително заточение. Те самите налагат на себе си наказания за своите провинения.

Понякога изглежда така сякаш не обичат себе си достатъчно. Всеки от нас има своя тъмна страна. Но повечето хора или не искат да мислят за това, или смятат, че тяхната тъмна страна е незначителна. Други пък наивно мислят, че тяхната тъмна страна не е чак толкова тъмна, че тя е може би донякъде даже осветена. Всичко това, естествено, не е вярно, защото абсолютно всеки човек, повтарям всеки, има дадена изключително тъмна и черна страна. Разликата между тези тъмни страни в различните хора е само в размерите им. Същото се отнася и за светлата страна, която е присъща на всеки, но пак размерите са доста различни. Родените с изгряващ знак Скорпион предпочитат да се концентрират върху тъмните си страни. Това е нормално, като се вземе предвид, че Плутон, който е богът, управляващ този знак, е пълновластният властелин на подземното царство, където цари мрак.

Тези хора са несравними при изследването и анализирането на своите негативни мисли, постъпки и действия. След като веднъж ги разберат и осмислят, те сами си налагат наказания и решени да се поправят, с изключителна страст се борят за преодоляването на своите недостатъци. Може би понеже се познават толкова добре и в такава дълбочина, понякога са склонни да не обичат себе си достатъчно. Те би трябвало да се съсредоточават понякога и върху положителните качества, които притежават, като сила на характера, интуиция, изключителна воля, огромна амбициозност, способност за достигане на поставените цели и т.н. Освен това те знаят как да се наслаждават на живота и затова не бива във всички случаи да са прекалено строги към себе си, а да си разрешават от време на време някои земни удоволствия.

В повечето случаи, когато Скорпион изгрява на източния хоризонт, цялата карта получава силна скорпионска окраска. Слънчевият и лунният знак, даже планетите, разположени в I дом, играят второстепенна спомагателна роля. Като че ли тяхното разположение просто подчертава и съдейства за изпълнението на мисията, предопределена на Скорпион на Асцендента. Често в тези случаи Лъв се намира на МС. И двата знака са свързани с желание за власт и налагане на собствения авторитет. В зависимост от аспектите, в повечето случаи това е напълно осъществимо. Силата на характера и емоционалният двигателен механизъм на Скорпион съответстват на организаторските и лидерските качества на Лъв. В най-добрия случай тази комбинация може да произведе силни личности с изключителни лидерски качества. Дали тези качества ще бъдат използвани за добро, или за лошо зависи от самия човек и от нивото на неговото духовно развитие. В най-лошия случай тази комбинация може да формира личности, които искат да подчинят останалите (и то много успешно) за привеждането в изпълнение на собствените им користни цели и желания.

Тези хора имат изключителната способност да се справят с всевъзможни трудности в живота и да излизат победители в почти всяка жизнена ситуация. Те са родени воини, които са въоръжени от природата по възможно най-добрия начин за битки и сражения. Интересно е да се отбележи, че голяма част от тези битки се водят не само на физическо, но и на емоционално и на ментално ниво. Много често на родените с този изгряващ знак им се налага да се сражават със самите себе си. В личните си връзки те влагат много страст и силно влечение, но рядко ги показват открито пред останалите. За тях е много важно да се чувстват сигурни във връзката. Това се отнася както за емоционалната, така и за материалната страна на връзката. Понеже това тяхно желание е много силно, те могат да бъдат изключително ревниви. Всеки малък жест от страна на партньора, подсказващ флирт, макар и невинен, е разглеждан от тях с пълна сериозност. Ревността, желанието да се налагат над партньора си и да го притежават са най-големите им недостатъци. В най-крайните ситуации те създават в семейството си клаустрофобична атмосфера, в която партньорът им е почти лишен от всякаква лична свобода на действие.

Скорпион е знак, известен със своята потайност. Така и родените с този изгряващ знак не обичат да споделят личните си проблеми с останалите. Вместо това те капсулират своите чувства, емоции и тревоги в себе си и се опитват сами да намерят съответното решение. Често едно такова продължително „бутилиране“ на силни емоции и чувства води до физически симптоми и заболявания. От друга страна, това пък увеличава тревогите им и вътрешното им безпокойство и по този начин порочният кръг се затваря. Те трябва да се научат да споделят поне част от вътрешните си преживявания и тревоги с близки и доверени хора. В най-крайните и критични случаи може да се наложи да се прибегне до психотерапия. Те трябва да се научат да се освобождават от натрупване и потискане на негативни чувства като възмущение, негодувание, ярост, гняв, желание за отмъщение, подозрителност, завист, ревност, желание за пълен контрол над всички жизнени ситуации, както и за неограничен контрол над всички останали хора.

Много от хората с Асцендент Скорпион имат засилен интерес към всичко, което има окултен характер – астрология, хиромантия, карти таро, ясновидство, общуване с духове, магия и т.н. Този им подтик пак е свързан с придобиването на сила, което е ключовата дума за този знак. В зависимост от останалите планетарни разположения в картата и планетите, които се намират в VIII дом (дома на Скорпион), много от тях дори притежават окултни и психически способности. Ако Плутон, Уран, Нептун, Сатурн, Меркурий или Слънцето се намират в VIII дом, почти сигурно е, че те ще експериментират с невидимите окултни сили. В зависимост от аспектите към планетите, намиращи се в VIII дом тези способности могат да бъдат използвани както за добро, така и за зло. Основният духовен урок, който трябва да усвоят, е да се научат да прощават. Те трябва да се научат да прощават не само на останалите, но и на себе си.

В древногръцката митология се разказва как Херакъл трябвало да извърши дванадесет подвига. Всеки един от тях съответства на един от знаците на Зодиака. Има различни версии за това в каква последователност са извършени подвизите и кой от тях с кой знак на Зодиака се съотнася, но една от версиите е следната. Историята за победата на Херакъл над чудовището Хидра има отношение към VIII дом и респективно – към Скорпион. Хидра била отвратително изчадие, което живеело в мочурищата по пътя към град Лерна и постоянно измъчвала местното население. Тя имала тяло на змия и девет драконови глави. Една от главите била безсмъртна. Интересно е да се отбележи мимоходом, че сред тези блата се намирал и входът към подземното царство на Хадес (по-късно преименуван на Плутон, управителя на Скорпион).

Първоначално героят се опитал да убие чудовището, като отрязвал главите му. Но всеки път, когато Херакъл отрязвал една глава, на нейно място израствали две нови. Накрая той си спомнил думите на своя учител: „Ние се издигаме тогава, когато коленичим. Ние побеждаваме тогава, когато се предаваме. Ние извличаме полза тогава, когато се отказваме“. Тогава героят коленичил, навел се ниско и извадил чудовището от мътната вода на вонящото блато и го издигнал високо във въздуха. В момента, в който Хидра се оказала извън водата, тя веднага започнала да губи своята сила и бързо отпаднала. Тогава Херакъл отрязал една по една главите и, а на мястото на безсмъртната глава се появил скъпоценен камък. Херакъл го взел и го заровил под една голяма скала.

Преведен на съвременен език, този мит ни казва много за динамиката, около която се развива Скорпион като изгряващ знак. Подобно на Херакъл пред митичното чудовище, живеещо в тресавището, много хора с това разположение трябва да застанат лице в лице със собствената си тъмна, разрушителна, скрита страна. Алегорията с мътната блатна вода е изключително уместна тук. Водният елемент има отношение към емоциите, чувствата и преживяванията, докато нечистотата говори за това, че въпросните емоции и чувства са силно негативни и разяждащи. Някои хора с Асцендент Скорпион проектират съответната нечистота към света и се борят със злото и това, което е отрицателно, мрачно и негативно „там навън“. Други съответно се изправят пред това, което трябва да се изчисти вътре в самите тях – ревност, завист, алчност, прекалена похот и желание за власт.

Херакъл не успява да победи Хидрата, докато тя все още се намира във водата. Водният елемент е символ на емоциите и чувствата. Ако се опитваме да се преборим с чудовищата, докато сме все още подвластни на емоциите си, всеки път, когато побеждаваме едно от тях, на негово място се появяват други две. Трябва обаче да изведем недостатъците си от областта на емоционалната сфера (водата) и да ги издигнем в областта на въздушния елемент. Той е символ на логическото разсъждение и мисленето. Чрез обективен и безпристрастен логически обоснован анализ на всичко, което е негативно в нас, можем да използваме силата на волята си, за да ги победим. С други думи, водата се съотнася към подсъзнателното. Там нашите инстинкти, пориви и желания ни управляват по невидим и неосъзнат начин. Там ние сме техни роби и действаме като послушни техни оръжия. Веднъж обаче осъзнали това, което ни дърпа назад и противопоставяйки му се съзнателно (въздушният елемент на мисленето), ние ставаме реални господари на собствената си съдба. Само така сме в състояние да победим чудовищата, които заровени дълбоко в нашето подсъзнание, ни дърпат надолу в блатото.

Ако енергията на блатните чудовища остане във водния елемент прекалено дълго време и не бъде издигната във въздуха, след време тя става зловонна и започва да отравя енергията не само в самото блато, но и в атмосферата около него. В мита Хидрата тероризира населението на град Лерна. По подобен начин хората с изгряващ знак Скорпион, ако съзнателно не се преборят с това, което ги отравя отвътре, започват да създават атмосфера около себе си, която отравя живота и на тези, които са около тях.

imageВиждаме, че за тези хора има два начина на съществуване. Единият е да действат според заложените в подсъзнанието им инстинкти. Другият е да се борят с тях, като ги осъзнават. Съществува и трета възможност. Те са в състояние да преработят въпросната енергия и да я насочат в съзидателно русло. Подобно на скъпоценния камък, който се появява от последната глава, негативните психологични комплекси е възможно да се преработят в нещо много ценно. Много известни майстори на изкуството са създали своите шедьоври, като са реагирали на гнева, страстите, желанията и яростта си. Гениалният немски писател Гьоте, който във великата си поема изкушава Фауст с обещанията на дявола, също е роден с изгряващ знак Скорпион.

Известно е, че змиите периодично сменят кожата си. Те достигат такава фаза от своето развитие, при която старата кожа вече не може да вмести притежателя си. По същия начин родените с това разположение достигат такава фаза от живота си, при която радикално се променят и се преобразяват в съвършено нови личности. Мусолини, Ленин, Ганди, Сталин и Маргарет Татчър са имали Скорпион като изгряващ знак.

Винаги, когато Скорпион изгрява на източния хоризонт, ние откриваме противоположния знак Телец на западния. Източният хоризонт има отношение към началото на нещата и това, което движи индивида напред. Западният хоризонт има отношение към партньора и как взаимодействаме с него. Докато Скорпионът е създаден да се сражава, да разрушава и да побеждава, Телецът бавно и търпеливо изгражда. За изгряващите Скорпиони е най-добре да формират връзка с такъв тип партньори, които подобно на Телеца винаги имат търпението да ги изслушат, но никога няма да загубят земния си практичен манталитет. „Не забравяй, скъпи, вечерята е точно в осем“. Изгряващият Скорпион трябва да импортира в себе си качества като умереност, практичност и търпеливост чрез партньора си. Това е необходимо, за да се балансира излишъкът на натрупващата се интензивна вътрешна енергия. Това е един от асцендентите, които много лесно се определят по външния вид на човека от опитния астролог. Тези хора имат много характерен проницателен и пронизващ поглед, който сякаш чете в душата ви като в отворена книга.

 
източник: http://lubomir.name/bg/



Гласувай:
4



1. vidintown - Scorpion for real
07.06.2015 22:07
Много подробно и точно описание ! Само накрая с това за Телеца не мога да се съглася ! Те искат да няма никого над тях, а това спрямо нас, Скорпионите не действа ! А за споделянето на нашите вътрешни борби .... малцина са тези, които биха приели всичко това за нещо нормално. А и ние сме нива над останалите, нека не го забравяме.
цитирай
2. anin - Здравей!
09.06.2015 11:25
Аз съм зодия Рак и съм родена в 14 ч. В няколко сайта съм си изчислявала асцендента и ме изкарват Скорпион, но на един др. сайт ме отчете Везни :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3523355
Постинги: 1093
Коментари: 2386
Гласове: 1832