Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2013 19:10 - Как се пише CV?
Автор: havefun Категория: Бизнес   
Прочетен: 936 Коментари: 0 Гласове:
2



 Автобиографията е Вашият първи контакт с работодателя - инвестирайте време, представете се стегнато и структурирано 17 септември 2009, 18:35a+ a- a  
image

Как се пише автобиография? Автобиографията, резюмето или СV-то е Вашият първи контакт с работодателя и до голяма степен от автобиографията Ви зависи дали ще Ви поканят на интервю. Обикновено HR специалистите сканират CV-тата за релевантен на търсените от тях опит и умения за не повече от 20 секунди, за да решат дали да разгледат по-детайлно документите на определен кандидат. Затова е изключително важно как изглежда автобиографията, с която се представяте, и каква информация съдържа.

Представете информацията за себе стегнато и структурирано. В случай, че CV-то Ви не е добре структурирано има риск специалистът по подбор да не се ориентира и да пропусне важна информация, включена във Вашето CV, която би довела до това да се спре на Вас.
 
Автобиографията Ви трябва да изглежда чисто и подредено, без излишна информация и фантазия. Креативен дизайн на Вашето CV има риск по-скоро да има негативен ефект, освен ако не кандидатствате за творчески позиции. 

Има голяма опасност да създадете лошо впечатление, ако HR специалистът види правописни грешки в документите Ви. Затова задължително прегледайте за грешки CV-то си, преди да го изпратите.

Инвестирайте време в създаването на добро CV, което използвайте за различните позиции,  за които кандидатствате. Мотивационното писмо е мястото, където можете да посочите защо искате да кандидатствате по конкретната позиция и по какъв начин опитът и уменията, посочени в приложеното от Вас CV, са релевантни на позицията, за която кандидатствате. Мотивационното писмо може да бъде отделен файл прикачен заедно с вашето CV към кандидатурата ви или да бъде просто текста в имейла, с който кандидатствате. 

Най-лесният начин да кандидатствате по обяви в JOBS.BG е да създадете свой акаунт, в който можете съхраните и използвате при кандидатстване готово CV, да създадете ново CV и да имате пълната история на датите и обявите, по които сте кандитствали. 

Модулът за създаване на CV в JOBS.BG Ви позволява да създадете CV в европейски формат. Той Ви води стъпка по стъпка при попълването на Вашето CV и гарантира, че няма да пропуснете важна информация.

Лични данни
Задължително е да посочите имената си и контакт за обратна връзка – имейл или телефон. Допълнителна информацията като възраст, семейно положение, националност, адрес не е задължително да присъства в документите Ви. 

Трудов опит
Опишете трудовия си опит, като започнете от последната си месторабота, и продължете в хронологичен ред назад. Отбележете от кога до кога сте били на съответната длъжност, като посочвате месеца и годината. За всяка позиция опишете синтезирано, честно и позитивно своите основни задължения, отговорности и постижения. Ако в момента сте все още студент, отбележете образованието си на първо място преди професионалния опит, ако имате такъв.

Образование
Избройте периодите, учебните заведения и специалностите, които сте завършили, в хронологичен ред от последната към първата. Ако току-що завършвате, трябва да започнете Вашето CV с тази информация.

Езици
Обикновено се посочва нивото на владеене на даден език и в трите аспекта - разбиране, говорене, писане. В случай, че имате сертификати за завършени езикови курсове, ги отбележете. 

Умения
Посочете уменията, които притежавате. Например компютърна грамотност,Word, Excel, Outlook. В случай че имате сертификати за придобити различни умения, ги посочете. 

Допълнителни курсове и сертификати 
В тази секция можете да опишете други квалификации, които сте придобили, в хронологичен ред от последната към първата.

Интереси
Включването на тази информация не е задължително и ако решите да дадете такава,  направете го кратко. Избройте сфери и занимания, към които проявявате интерес. Ще направите добро впечатление, ако интересите Ви са свързани с желаната работа. Целта е да дадете повече информация за себе си, която след това да обсъдите с HR специалиста по време на интервюто.

Снимка
Ако изрично не се изисква да приложите снимка,  решението дали CV-то Ви да има такава е Ваше. Снимката към автобиография носи допълнителна информация за човека и улеснява специалистите по подбор да се ориентират по-лесно в документите на различните кандидати, защото дават по-добра възможност за визуализиране. Ако решите да приложите снимка, то най-добре е тя да е  паспортен формат.
 
Очаквано възнаграждение
Посочването на очакваното от Вас възнаграждение не е задължително и сами трябва да прецените дали да дадете такава информация на работодателя. Ако искате да ориентирате работодателя, но не и да фиксирате конкретна сума, срещу която бихте приели позицията, посочете месечното възнаграждение на последната длъжност, която сте заемали. 

Необходимо условие, за да се спрат на Вас, е вашето CV да бъде ясно и добре структурирано, но най-важни са опитът и уменията, които притежавате.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3540452
Постинги: 1094
Коментари: 2386
Гласове: 1833