Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2015 13:00 - Най-често задаваните въпроси на интервю за работа
Автор: havefun Категория: Бизнес   
Прочетен: 1522 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  20-те най-често задавани въпроси на интервю

    Когато Ви поканят на интервю за работа, хубаво е да се подготвите добре, за да увеличите шанса си да бъдете нает/а за работата. Предлагаме ви 20-те най-често задавани въпроси и съвети за това как да отговорите на тях.


1. Разкажете ми нещо за себе си.
    Това е може би най-задавания въпрос на интервю. Внимавайте обаче да не се впуснете в разказ за живота Ви. Достатъчно е да споменете за вашето образование, за това какво работите в момента или последно какво сте работили и малко да разкажете за вашия живот в момента.

2. Защо искате да смените работата си? (Защо напуснахте предишната си работа?)
     Тук по принцип не би трябвало да се затрудните. Принципно може да кажете, че търсите нова работа (или каквато и да е работа), защото искате да напредвате във вашата кариера и търсите позиция, която да ви дава възможност да се развивате като личност и като служител. Не е добра идея да споменавате парите, като мотив тук, за да не ви помислят за користолюбив. Ако сте в незавидната ситуация да сте били понижени, кратко обяснете защо. Ако сте били уволнени - ще ви трябва добро обяснение.

3. Кажете ми какво знаете за компанията.   
    Напишете си домашното преди интервюто. Независимо от позицията, за която кандидатствате Вие трябва да знаете с какво се занимава компанията. Може да потърсите информация в интернет, във вестници и списания или от някой познат, който работи там. Подгответе се за да може да изглеждате по-заинтересован отностно дейността на компанията и работата в нея.

4. Защо искате да работите за компанията Х?
     Този въпрос е директно свързан с предишния. Всяко проучване, което сте направили би трябвало да ви помогне да направите своето заключение относно това, защо бихте желали да работите там. Може да споменете вашите цели и планове относно кариерата ви.

5. Какъв опит имате, сходен с изискванията за позицията?
    Кандидатствайки за тази позиция се предполага, че имате някакъв набор от компетенции, които са нужни за позицията. Споменете ги. Ако обаче сменяте вида на работата и нямате сходни компетенции, тогава споменете най-близките по значение, които биха ви послужили. Например може да покажете как умението да контактувате с клиенти може да помогне при кандидатването Ви като вътрешен мениджър. 

6. Какво правите за да обогатите вашия опит и компетенции?
    Това може да включва всичко от вечерни уроци до хобита и спорт. Ако е свързано с позицията, може да го споменете. Може да споменете и неща, които правите вкъщи, като например да работите по подобряването на дома си, да работите над умения като самостоятелност, управление на времето и мотивация.

7. Как се чувствате, когато работите под напрежение?
    Тук има няколко начина как да отговорите, но при всички положения отговорът трябва да е положителен. Може да работите добре под напрежение, може да преуспявате под напрежение или може всъщност да предпочитате да работите под напрежение.

8. Какво Ви мотивира да вършите добре работата си?
     Отговорът не е парите, дори всъщност те да са вашия мотиватор. Може да кажете, че ви мотивира това, че искате да бъдете по-добър в работата си или пък бихте желал/а да ви познават като човек, който си върши добре работата. Друг мотив може да е, че искате да помагате на другите или да бъдете лидер във вашето поприще.

9. Коя е най-силната ви страна?
    Сега е момента да блеснете. Може би Вие сте човек, който се справя страхотно с работата, когато е под напрежение, може би решавате лесно и бързо проблемите или пък обръщате внимание на детайлите. Което и от това да сте или нещо друго - трябва да го изтъкнете. Не забравяйте, че което и качество да изтъкнете, то трябва да е свързано с работата.

10. Коя е най-голямата ви слабост?
      Този въпрос е доста коварен. Ако кажете, че нямате никаква слабост, със сигурност лъжете. На този ужасен въпрос най-добре отговарят политиците, те казват нещо от сорта на: "Може би това, че работя твърде много и прекарвам много малко време със семейството си. ". Най-добре е обаче да направите следното, ако ви зададат този въпрос: споменете някакъв малък недостатък относно работата и да кажете, че работите по това да се подобрите в това отношение. Например: "Доста се съсредоточавам върху детайлите и понякога изпускам цялата картина, така че гледам да прекарвам повече време всеки ден, като очертавам целия проект, за да мога да видя общия напредък. "

11. Да поговорим за заплатата. Каква заплата бихте искали да получавате?
      Това е един от хитрите въпроси, които се задават на интервю. Дори ако знаете заплатата за желаната длъжност, ако отговорите пръв ще покажете всичките си карти. Вие искате възможно най-много, а работодателя иска да даде възможно най-малко. Преди да кандидатствате за длъжността, проверете в интернет каква е обичайната заплата за тази професия. Може да кажете: "Това е нещо, за което мислих много и смятам, че някой с моя опит и знания би трябвало да получава между ... и ... лв.", или пък: "Точно сега съм повече заинтересован какво може да даде тази позиция на моята кариера.". Това може да ви спечели малко време да се измъкнете от ситуацията. Ако обаче имате точна представа колко искате да получавате и мислите, че може да получавате такава заплата - направо кажете сумата.

12. Добре ли работите в екип?
      Освен ако не сте с IQ на стайно растение, би трябвало да кажете ДА. Това е единствения отговор. Как някой би могъл да функционира вътре в една организация, ако е единак. Може ако желаете да споменете каква роля играете в един екип и по този начин да покажете лидерските си качества, например или други ваши качества.

13. Имал/a ли сте някога колега, който да ви дразни?
      Разбира се, Вие сигурно имате дълъг списък с такива колеги, обаче не може да споделите това с интервюиращия - ще изглеждате негативен и труден за работа с други хора. Най-добрия начин да отговорите е: "Винаги съм се разбирал добре с всички мои колеги.".

14. Има ли някой, с който не бихте работил/a в никакъв случай?
      Не. Освен, ако не говорим за убийци, расисти, изнасилвачи, крадци или други от този вид. Ще решат, че сте труден за работа, ако кажете и нещо от сорта: "Не мога да работя с някой, който е фен на Левски, съжалявам.", така че е най-добре да кажете, че няма такъв човек, с който не бихте работил/a.

15. Кажете ми нещо, за което сте се скарали с някой ваш шеф?
      Ако разкажете една такава случка, със сигурност няма да ви наемат. Тук интервюиращия ви проверява дали говорите лошо на предишните си работодатели. Отговорете простичко на въпроса, с такт и дипломация, ако е необходимо. Накратко, казвате че никоган не сте имали противоречия с шефа си.

16. Какво предпочитате повече: да работите за пари или за удоволствие?
      Не е много честен въпроса, нали? Всички бихме желали да получаваме страхотна заплата и да работим работата, която най-много обичаме. Може да кажете, че парите са важни, но нищо не е по-важно от самата работа.

17. Какво предпочитате: да сте харесван/a или да се страхуват от Вас?
      Най-добре кажете: "Нито едно от двете, предпочитам да ме уважават!". Не бихте желали да се страхуват от Вас, защото страха не е начин за мотивиране на екип. Не бихте желали и да се харесвате на всички, защото тогава всички ще са ви приятели и никой няма да си върши задълженията и да си изпълнява сроковете.


18. Бихте ли поставили интересите на компанията над вашите?
      Ако кажете да, значи че сте кариерист, който не мисли за семейството. Ако кажете не, това значи че няма да сте лоялни към компанията. Все пак може би трябва да кажете да, за да се преставите като добър служител.


19. Кажете ми защо трябва да ви наема на работа. 
       Отговори като: "Защото съм страхотен" или "Защото съм чудесен служител" - не се препоръчват. Най-добре наблегнете на вашите качества и таланти и как те биха могли да бъдат полезни при извършването на работата, за която кандидатсвате. Не бива да се сравнявате с другите кандидати и да говорите зле за тях. Фокусирайте се върху вашите таланти, а не върху чуждите недостатъци.


20. Имате ли някакви въпроси към мен?    
       Може би бихте искали да питате какви други облаги има от работата, но не бива. Най-добрия въпрос е: "Кога трябва да започна, ако ми предложите работата?", може да зададете и други въпроси, свързани с работата, но гледайте да не са свързани със заплатата и другите облаги.

Успешно кандидатстване!

източник: http://freelessons.wix.com/uroci-za-vsichki#!20-vaprosa-interviu/c47h




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3537254
Постинги: 1094
Коментари: 2386
Гласове: 1833