Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2013 22:29 - Краят на 94 и началото на трамвай „Безумие“
Автор: havefun Категория: Други   
Прочетен: 924 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.06.2013 22:29


Имаше един лаф, че автобус 280 в Студентски град е кръстен така, заради бройката на хората, които могат да се натъпчат в него. И наистина – който живее тук, с чиста съвест ще потвърди, че особено отсечката от Студентски град до Г.М.Димитров предлага изключително задушевни отношения и интимни контакти с всички пътници. В такива моменти даваш какво ли не за безценна глътка въздух, но заедно с това на всяка спирка се молиш да не те премачкат отварящите се врати. И така, да обобщя - съществува явен проблем с големия „пътникопоток“ и честотата на автобусите. Логично би било да се работи за елиминирането на този проблем. Но не – новият проект на Столична община за градския транспорт е предвидил друго...Ето какво вещае той:

1. Да се закрие линия 94

2. Като нейна „алтернатива“ да се открие нова линия ТРАМВАЙ, който не влиза в Студентски град, а обикаля през кв. Дървеница. В добавка да се изсекат стотици дървета, за да се направи място за релсите му.

3. Да се промени маршрута на линия 88 и 102, като вместо по бул. „Никола Габровски“, минават по Симеоновско шосе.



dikov 94

Трудно е за осмисляне. Спират 94, за да го заместят с трамвай, който дори не минава през Студентски град ?! Сигурно някой много мрази студентите, за да ни причини такова явно неудобство... Не стига, че 280 се пръска по шевовете, но сега ще насочим и колегите, които ползват линия 94 по маршрута на 280, за да се доберат по безумния трамвай. Той от своя страна ще ги върти през кв. Дървеница, за да стигне до Дианабад! Другият вариант е да ползват 294 (ако евентуално пак се върне по старото си трасе), но както знаем, той е по-нередовен и дори не работи през почивните дни. Отново следва прекачване, и то неудобно, защото има пресичане и ходене, за да се стигне до следващата спирка.


Пораждат се интересни въпроси, например „Защо искат да ни накарат да се прекачваме толкова много?“ С тази нова линия ще се прекъсне пряката връзка между два съседни квартала – Студентски и Дианабад. Вече няма да имаме пряк превоз до Химически, Физически факултет ,ФМИ, както и до ректората на СУ. (Хмм, личи си, че е вложена мисъл за студента.) Няма да имаме пряк превоз и до НДК. Не е нормално да се закрива добре работещ маршрут, при положение, че ситуацията лесно може да се подобри с учестяване на автобусите в пиковите часове. Просто няма нужда от този глупав проект. Той звучи като подканване да си вземем коли и да се спасим от неуредиците на градския транспорт, което само би засилило трафика и замърсяването. Поздравления за Столична община и засилената грижа за околната среда.


Въобще струват ли си толкова много усилия - слагане на нови релси и кабели, за да се открие линия, която дори няма да ни е удобна? Следващият път, когато минавате през бул „Никола Габровски“ – огледайте се. Потърсете дали има място за безумните трамвайни релси някъде... Е, няма такова място. Ще трябва да се разшири булевардът като се изсекат дървета наоколко. Сигурно проучванията на Столична община са показали, че София е твърде чист град и вече няма нужда от излишни екстри като дървета (само заемат място). Ето защо по план ще се изсекат и част от тези в Борисовата градина ( в участъка към гара „Пионер“), за да може трамвай „Безумие“ да си криволичи там необезпокоявано. По груби изчисления 600 дървета ще „паднат в жертва“ в името на трамвая, който ще прекъсне пряката връзка между съседни квартали.


Интересното е, че до студентската общност не стига никаква информация . Никой не ни е питал дали искаме, съгласни ли сме... Никой даже и не ни е уведомил нормално. А би трябвало, тъй като НИЕ ще губим безсмислено време от живота си в обикаляне и прекачване по спирките. Нали тези линии са създадени, за да обслужват нас, т.е. би следвало да имаме глас и мнение, а не просто да ни се спускат решения отгоре. Аз лично научих от мизерно невзрачно листче, залепено на една спирка в Дианабад. Пишеше,че щяло да има дискусия с жителите на Дианабад (събитието вече се беше състояло, когато го прочетох). Но се поинтересувах как е минало – хората масово не са били съгласни, само че никой от общината не се е развълнувал особено от това. Обичам такива „дискусии“.


Често казано, няма да се изненадам, ако въведат проекта точно през лятната ваканция, когато Студентски град е пуст и никой не може да реагира. И все пак, не спирам да се чудя - каква е целта на трамвай „Безумие“? Сигурно идеята е да се прекачваме повече, за да дупчим повече билети. Освен това, при този неудобен заобиколен маршрут има тендеция пътникопотокът до някаква степен се насочи към Г.М. Димитров – и... О, изненада – преди няколко дни разбрах, че скоро билетчето за метрото ще стане 1,50лв. Какво съвпадение! Тези мисли ми минават през главата, защото целта на този проект очевидно не е, за да ни улесни живота. Дали предположенията ми са верни - мога само да гадая, но така се получава, когато решенията, които ни касаят, се вземат без наше знание и одобрение. Вярно е обаче и това, че дали ще допуснем новия безумен трамвай, в крайна сметка зависи от нас. А аз лично не мога да си представя Студентски град без култовия 94...





П.П
Няма как тази ситуация да не ни напомни за настоящите разтърсващи събития в Турция. Там протестите пламнаха именно заради несъгласието на хората с изсичането на дървета в парка Гези и построяването на мол. Те бяха разгневени от грубото и диктаторско налагане на решения от страна на управата, които засягат облика на града им. Липсата на вслушване и на желание за диалог винаги е дразнеща. Тези „горе“ често забравят, че са избрани, за да СЛУЖАТ на тези „долу“ и е само в тяхна полза да си извлекат поуки.

„Призив“ се солидаризира напълно с народа в Турция, който се бори за свободата си. Хубаво е, че протестите получават широка подкрепа и дори възхищение в България. Но докато погледите ни са обърнати натам, не бива да изпускаме и за миг какво се случва в нашата собствена страна. Тук е нашето поле на действие, тук ние имаме силата да отстояваме правата си.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3541175
Постинги: 1094
Коментари: 2386
Гласове: 1833