Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2013 09:15 - Никулден идва, сгответе вкусно
Автор: havefun Категория: Други   
Прочетен: 414 Коментари: 0 Гласове:
1



  Предлагаме ви няколко бързи и лесни рецепти

Остават броени дни до Никулден. Време е да помислите за празничното меню. Събрали сме няколко вкусни и лесни рецепти за вашата трапеза.

Никулденски шаран

Необходими продукти:

1 шаран (2 кг), 1 морков, 2 глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 4 с.л. олио, 2 стръка праз, магданоз, копър, девисил, 2 лимона, сол на вкус, черен пипер на вкус

Как да го приготвим

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се задушават. Подправят се със ситно нарязани копър, магданоз, девисил и малко черен пипер и сол. Налива се 1/2 ч.ч. вода, задушава се 5 минути и се оттегля от котлона. Това е плънката и трябва е овкусена добре. Празът се нарязва на големи парчета - около 10 см. От тях се приготвя канапе, върху което да се постави напълнения шаран. Рибата се почиства добре, осолява се, пълни се с плънката и се зашива. Внимателно се поставя върху канапето, залива се обилно с бяло вино и се покрива с резени лимон. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пече се 30-40 минути (в зависимост от големината на рибата) Поднася се с много лимон.

Шаран на фурна

Необходими продукти:

Шаран - около 2 кг, 1 червена чушка, 1 глава червен лук, 3-4 домата, черен пипер, олио

За плънката: 100 гр. ориз, 100 гр. луканков салам, 1 глава червен лук, 50 гр.орехи, 4 гъби (печурки), чубрица

Как да го приготвим

Плънката:

Лука и ориза леко се задушават в тенджерка, след това се прибавя луканковия салам, нрязан на ситно, натрошените орехи, нарязаните гъби, малко сол и чубрицата.

Шаранът се пълни с така приготвената смес. След това се поставя в намазнена тавичка, като му се правят напречни разрези в който се поставят нарязаните на лентички чушка, лук и се поръсва със малко сол и черен пипер. Доматите се рендосват, разреждат се с малко вода, посоляват се и се изсипват покрай шарана. Пече се на 200 градуса, около 40 мин.

Шаран със сос

4 бр. шаранчета около 300 г, едното 1 ч.ч. олио, 2-3 с.л. брашно, 2 бр. лимони, 1 морков, 80 г целина, 1 гл. лук, 1 дафинов лист, черен пипер, 1 корен от магданоз, 1 к.л. червен пипер, 2 с.л. ситно счукани орехи, сол

Как да го приготвим

Рибата се почиства и измива, посолява се и се оставя да престои 1 час. Овалва се в брашно и се пържи на умерен огън. В същата мазнина се слага нарязания на ситно лук, по разбърква се и се слага 1 с.л. брашно, разбърква се и се слагат ситно нарязаните зеленчуци. Добавят се подправките, орехите и 1 ч.ч.топла вода. Сосът се вари на тих огън под капак, до омекване на зеленчуците. Преди да се махне от огъня се посолява и се добавя сокът от 1 лимон. Пасира се. Пържената риба се залива със соса и се украсява със ситно нарязан магданоз.

Пълнен шаран

Необходими продукти:

180 гр. риба, 60 гр. лук, сол, черен пипер, 15 гр. стафиди, 20 гр. фъстъци, 10 гр. брашно, 20 гр. масло

Как да го приготвим

Вътрешността на шарана или друга голяма риба се изчиства през хрилете, внимателно се разтрошава гръбната кост, която се изважда заедно с част от рибеното месо, без да се разкъсва кожата. Запържва се лук, слага се рибеното месо, ръсят се сол, черен пипер, стафиди и фъстъци. С тази смес се напълва рибата през хрилете, оваля се в брашно и се пече на скара или на тава от двете страни. За да не се залепи, скарата или тавата се намазват с масло. Така приготвената риба се поднася със салати или с някакъв сос.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3540526
Постинги: 1094
Коментари: 2386
Гласове: 1833