Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2014 20:10 - Изчезналата птица Додо
Автор: havefun Категория: Други   
Прочетен: 1525 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 06.05.2014 20:11


 image

Додо (Raphus cucullatus) е изчезнала птица от семейство Гълъбови. Додото е живяло на Маскаренските острови:МаврицийРеюнион и Родригес и е било високо повече от един метър. Додо са го наричали португалците, дошлите по-късно холандци са го кръстили Дронт.

Додо е един от най-ранните примери на животно изчезнало поради действията на хората и по тази причина е често използван символ на изтребването на видовете.

 

 

Физически характеристики

Били са известни три вида: Тъмен Додо ( о.Мавриций ), Бял Додо ( о.Реюнион ), Дългокрил Додо ( о.Родригес ). Достигал е до 18 - 20 килограма (25), додото от о. Родригес е било по-дребно и е можело да прехвърча на 2-3 метра, за разлика от другите два вида, които не са можели да летят. Крилете са им били закърнели, на тяхно място имало малки снопчета пера. И трите вида имали масивни извити клюнове.

Разпространение

Маскаренски острови. Додо обитавал само остров Мавриций. Единственият жив екземпляр, доставен в Европа бил получен в 1638 г. в Лондон. 

Хранене и начин на живот

Когато човек стъпил за първи път на остров Мавриций, там живеели голям брой додо. Въпреки това знаем твърде малко за тях. Хранели се с растения и с твърди семена. Поглъщали големи камъчета, за да улеснят процеса на храносмилане.

Размножаване

Птицата Додо снасяла яйца. Снасяла едногодишно по 1 яйце. За да се излюпят малките трябвало майка им да седи непрестанно без да става, мъжкият пазел женската и носил храна.

Допълнителни сведения

Откритите от Педро Маскарена ( 1507 г. ) острови били удобен изходен пункт за Индия. Екипажите на корабите попълвали запасите си. За много кратко време били унищожени Гигантските костенурки, които живеели на архипелага, както и няколко вида тюлени. Додото оцеляло малко по -дълго. За унищожението му освен корабните екипажи, спомогнали и заселените по островите домашни животни. До края на 17 век не останало нито едно Додо на о.Мавриций, последното е видяно през 1682 г. На о.Ренюнион просъществувало малко по-дълго - 1750 г., на о.Родригес до началото на 19 ти век. През 1599 г. Адмирал ван Нес , донася първият жив Додо в Европа. През 1638 г. бил докаран втори - показвали го по панаирите. Имало е десетина препарирани екземпляра, но те са се загубили във времето. Настоящем в Британският музей има глава, крак и няколко пера, в Копенхаген - глава. Запазени са също и няколко рисунки и картини. В края на 19 век Дж.Кларк намира при разкопки в едно блато почти цял скелет от Додо. По-късно с правителствено нареждане започват мащабни разкопки в същото блато. Намерени са още няколко скелета. Сега те се намират в музеи на о.Мавриций. Смята се че Додо е изчезнал, тъй като местните жителите са събирали яйцата му за да се прехранват.




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3539832
Постинги: 1094
Коментари: 2386
Гласове: 1833