Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2015 11:34 - А вие знаете ли каква е разликата между мигрант, емигрант или имигрант?
Автор: havefun Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3368 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

Снимка: pixabay.com/antriksh

Вероятно половината средностатистически граждани не знаят как правилно да употребяват мигрант, емигрант или имигрант. Това са три сходни по звучене, но различни по значение думи, които често се употребяват неправилно и водят до недоразумения. Хайде да разберем по какво се различават тези думи и кое е общото помежду им.

Мигрант – някой, който поради ред причини е напуснал обичайното си място на живеене и отива да се устрои на ново местообитание или прекарва времето си в безкрайни пътувания. С прости думи: лице, което се преселва от една държава в друга.

Бежанецът също е напуснал своята страна, но го е направил заради преследване, а мигрантът напуска поради икономически причини, следване в чужбина и т.н. Бежанецът бяга от своята държава, защото е застрашен и търси международна закрила, а мигрантът се ползва със защитата на своята държава, дори когато е в чужбина.

Според ООН бежанецът е човек, който е напуснал своята страна поради страх от преследване заради раса, националност, принадлежност към конкретна социална група или политическо мнение. Бежанците не се ползват със защита от своята държава.

Думата „мигрант“ идва от латинския глагол migrare – придвижвам се от едно място на друго. От това обобщено понятие произхождат и останалите две думи.

Емигрант – това е човек, който напуска държавата си, за да живее в чужбина. Изселил се е в друга държава. Пример: Българите във Великобритания са емигранти, изселили са се там.

Имигрант е човек, който е живял в чужда държава, а сега е дошъл в твоята. Пример: българите са имигранти за британците, защото са се заселили във Великобритания.




Гласувай:
2



1. olivie - И още
30.09.2015 12:43
Бежанец е лице което бяга, защото е застрашено физически, а бИжанец е лице, което бяга в твоята страна, без да е застрашено физически. Първото идва от беж, а второто е ирония.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3538801
Постинги: 1094
Коментари: 2386
Гласове: 1833