Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2020 11:54 - Когато нещата не стават със сила, опитайте да се пуснете по течението
Автор: havefun Категория: Лични дневници   
Прочетен: 325 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Чувствате ли, че животът е като маратон, в който цялото ви внимание е насочено към пресичането на финалната линия и когато това стане, животът ви ще претърпи магическо преобразяване, ще се превърнете във филмова звезда, принцеса или какъвто е вашият образ за изключителен успех? Някога чудили ли сте се дали има и друг по-приятен и забавен начин да изживеете живота?

Общественото мнение и медиите внушават, че трябва да ‘работим упорито’ и да караме нещата да се случват, или ‘насилете се до краен предел и не спирайте докато не получите каквото желаете’.

Това може да бъде обобщено с една дума – контрол. И трябва да призная – аз имам проблеми с контрола.

Винаги съм го знаела и макар и да работи в моя полза в много от случаите, също така ми пречи да изпитвам повече свобода, безгрижие и радост. Както знаем, признаването на проблема е първата стъпка към решаването му.

И вие ли вярвате, че изходът от дадена ситуация зависи изцяло от това дали сте се представили добре или не? Често ли се хващате да мислите, че ако не изпълните някоя задача в определено време, светът ще се свърши? Ограничавате ли се, сурови ли сте към себе си и упреквате ли се до крайна степен при всеки случай? Ако сте разпознали черти от характера си, вероятно и вие имате негативна връзка с контрола.

Защо не е хубаво да сме контролиращи? Защото поставя огромна отговорност на плещите ни – че животът ни изцяло зависи от това какво правим.

В действителност имаме контрол върху много малко неща. Не можем да контролираме кога едно бебе ще се появи на бял свят, кога цветето ще разцъфне или увехне или пък дали утре ще претърпим инцидент или ще получим неочакван подарък от съдбата.

Контролът изобщо не е забавен. Той краде цялата радост, почивка, смях и забавление и е обратното на спонтанността.

Когато контролираме всички аспекти на живота си, нищо спонтанно и непланирано не може да влезе в живота ни, защото имаме твърдата визия какъв трябва да бъде живота ни и в него няма място за нищо друго.

Положителните качества, произлизащи от нуждата да контролираме, са дисциплина, трудолюбие, планиране, разсъждаване, упоритост и последователност.

Всичко това е прекрасно и съвсем не целя да подкопавам никое от тези качества. Но, както често става в живота, ние имаме склонността да отиваме в крайности и да губим баланса. Какво е лекарството? Как можем да внесем повече радост и свобода в живота си без да изоставяме всичко, за което сме се борили, в калта?

Като се пуснем по течението.

image

Или да правим най-доброто, на което сме способни в момента, това, което ни идва естествено, което е от сърце и го усещаме по-скоро като лесно. Като слушаме сърцето си и вярваме, че правилните неща ще ни се случат в правилното време и в подходящата последователност. Като се доверим на Бог, който знае по-добре от нас.

Откажете се от очаквания за резултата – ние сме много повече от едно число, позиция или дори най-лъскавата, изумителна цел.

Ние сме хора – изключително способни и все пак ограничени до определена степен. Нека го приемем и спрем да се борим срещу обстоятелствата, а вместо това приемем нещата такива, каквито са и се пуснем по течението когато нещата не се получават така, както ни се иска. Доверете се на себе си и животът ще ви подкрепи.

Освен това не можем да контролираме чувствата, действията и реакциите на другите хора.

За съжаление на много от нас, не можем да контролираме другите. Не сме тук, за да контролираме другите, а да излекуваме собствения си живот.

Моля, напишете в коментарите две области, в които желаете да се откажете от контрола. Аз обявявам, че моите са почивката и любовта. Очаквам с нетърпение да прочета коментарите ви.


Източник: https://mariatoneva.com/bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0.html



 



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3522988
Постинги: 1093
Коментари: 2386
Гласове: 1832