Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2022 17:17 - Дядо Пенко и правнучка му Калояна
Автор: havefun Категория: Лични дневници   
Прочетен: 672 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 30.01.2022 17:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

-Дядо, дядо, дядо! Виж ме каква хубава льокличка имам, като балелина съъм!

Дядо Пенко в просъница чуваше тези думи. Едвам отвори очи, изненада се, че още е на тоя свят. Видя пред себе си правнучка си Калояна да се върти в най-изящен танц. Тя беше будно и умно дете на 3 години. Днес тя имаше рожден ден.

- Много си хубава, Кали!

- Дядо, стани да танцуваш с мен! Ела, ела, елаааа!

Искаше му се да стане, да ходи, да се движи, да литне. Но, тежка болест го мореше. Цялото тяло го болеше, правеше усилие дори да говори. От няколко години беше така. Кали всяваше малко радост в живота му. Когато момичето влезнеше в стаята, всичко засияваше. Като малко слънчице, което озарява и гали всички с лъчите си. Правнучка му му разказваше за детската градина, за това как учи английски език, за игрите на катерушките с другите деца, за анимациите, които гледаше и за домашния й любимец Хектор (симпатично морско свинче). Малкото детенце беше очите към въшния свят на Пенко.

И въпреки неистовите болки и неразположения, дядото не беше сломен. Все се усмихваше, не се оплакваше на децата и внуците. Напротив, приемаше с охота и радост всеки път, когато му идваха гости в малката му къщурка в село Витановци. 

И днес беше специален ден- Калояна ставаше на цели 3 години. Беше подготвено малко тържество в нейна чест. Преди да духне свещичките на тортата си, тя си пожела на глас:

- Искам моя дядо да живее 100 години! И да е здляв и да танцува с мене следващия път!

При тия думи, Кали духна трите свещички. А очите и светеха като звездички. Тя бе като ангел. Толкова искрено и истинско желание, молба към Бог. Тя наистина вярваше! Дядото живна за малко, в него се роди една надежда, въпреки че знаеше, че това не е възможно. Но душата му сияеше и затанцува в този светъл ден!

Следва продължение...

Н.С.

30.01.22.




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3522884
Постинги: 1093
Коментари: 2386
Гласове: 1832