Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2015 23:27 - Люлин планина (14 пешеходни маршрута)или 225км по планина 20/10км
Автор: havefun Категория: Туризъм   
Прочетен: 2100 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 02.09.2015 22:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image
 
image
   
image
Въведение: Според повечето описания планината се разделя на 2 части от Бучинския проход. Аз я деля на 3 дяла: Източна - Масивът на вр.Дупевица (1256м.), до прохода. Средна - масивът на вр.Райлово градище (1199м.), западно до условната линия Банкя - с.Дивотино. Западна - масивът на вр.Форта/Укреплението (1024м.) до ж.п. линията Волуяк-Перник. Източният дял е висок и характерен със сравнително стръмни склонове и преобладаващ връх (Дупевица). Около върхът се оформя нещо подобно на малко плато. Средният също е висок, но има три преобладаващи възвишения свързани с малки седловини - вр.Петрови орници; - вр.Райлово градище и вр.Мелича;  - вр.Шинов кръст и вр.Криви камък. Западният дял е най-полегат и нисък, прилича повече на група възвишения, отколкото на планина. Най-високата му част е двуглава - върховете Форта и Големи ридове. Свързани са със седловина, в която е разположена вилна зона. Връх Форта е недостъпен, точно върху него е кацнало военно поделение.  

 

Който не е съгласен с мен, може да се придържа към официалната географска наука, която разглежда планината като едно цяло. Или каквото друго му харесва, все ми е тая.На Люлин планина и обръщам повече внимание, поради близостта и със София. За доста хора е предпочитано място за излети и малки походи. Тя е лесно достъпна от всички си страни, опасана е с пътеки и пътища. Но поради не достатъчно добрата туристическа карта, лошата маркировка и традиционното й подценяване, лесно може да се загуби или заблуди. А и досега не съм видял в Нет-а нито един GPS трак за Люлин. Люлин ми е "домашната" планина. Но досега почти не съм и обръщал внимание, направо срам и резил image. Нищо, вече поправих грешката.

1. м.Черният кос - вр.Ветрушка - Бучин проход - вр.Райлово градище - х.Люлин - Банкя (кв.Михайлово)

 

18,5 км    6-8 ч. GPS Track Профил

 

 

 

Средносложен. Изисква се усет за ориентиране. Използването на GPS е препоръчително. 
От м.Черният кос (достига се с градски автобус от кв.Княжево) се тръгва по горска пътека. До излизането на асфалтовият път за изоставеното поделение се криволичи по плетеница от пътеки с различни маркировки (червена, синя, зелена). По пътя се достига бившия портал на поделението. Там маркираната пътека се изоставя и се продължава покрай разрушените сгради до вр.Дупевица. По черен път започва спускане на запад. След около километър се достига маркирана пътека. Спускането до Бучински проход е доста екстремно - маркировката липсва на многобройните разклони, а на някои гъсто обрасли с драки места е прясно сложена върху тръните!
   
image
  image
 
image image

image

image
 

 

Точно преди прохода се предодолява водно препятствие - река, заляла пътя. На проходът НЕ трябва да се продължава направо - черният път е доста занемарен и се прави излишна обиколка. Маркираната пътека е малко по-на юг. Минахме по черния път и доста се лутахме, докато намерим маркировката. Плавно се катерят върховете по средната част на планината. Върховете не са добре обозначени, разбрахме, че сме изкачили местният първенец вр.Райлово градище, след като се прибрахме и направихме справка с картите. След вр.Райлово градище има стръмно спускане до х.Люлин. Тя е полуразрушена и не става за нищо, освен за паметник на човешката безотговорност. Следва дълго и полегато спускане до кв.Михайлово.
При ясно време, от вр.Дупевица и вр.Райлово градище има изключителна панорамна гледка.

2. Банкя (кв.Михайлово) - Дивотински манастир - х.Люлин - с.Дивотино - с.Люлин - Банкя (кв.Михайлово)

 

22 км       7-9 ч. GPS Track Профил
Средносложен. Изисква се усет за ориентиране. Използването на GPS е препоръчително.
От кв.Михайлово, се тръгва по черен път нагоре в планината. При маркиран разклон се тръгва към Дивотинския манастир. Манастирът се намира в усойна долина. Добре е поддържан. До него може да се достигне с кола по черен път. След манастира имаше упражнение от вида: "открий правилния път". Дясното отклонение е глухо. Лявото отвежда почти до хижата. Естествено поради снега не видяхме пътеката в края на пътя и направихме обиколка за "бис" по околните черни пътища. В крайна сметка стигнахме до хижата.
 
image
 

image

 

image image
 

 

Тръгнахме по асфалтовия път към с.Люлин да търсим отклонението за в.Шинов кръст. Намерихме го с лекота на един завой. По пътека се спуснахме на запад до прекия път Банкя-Дивотино. От с.Дивотино по асфалтов път стигнахме до с.Люлин. Интересно е, че и в двете села не намерихме къде да хапнем!? Тия хора за кръчми чували ли са или го карат на домашен битов алкохолизъм (майтап бре Уили) ;-)
По асфалта обратно до х.Люлин. Разбира се малко ни се подбиха краката. Намерихме отклонение за Дивотинския манастир по маркирана пътека и така на трети опит успяхме да нацелим правилния път между манастира и хижата. В интерес на истината по северните склонове имаше доста сняг и пътеките трудно се различаваха. На връщане към Банкя, разнообразихме пътя с дълго заобикаляне, но поне изпитахме тръпката на откривателите.
Маршрутът е изключително приятен, въпреки, че не се катерят големи височини.

3. м.Черният кос - х.Манастирски/Бонсови поляни - Горнобански манастир - Параклис - кв.Суходол

 

13 км        3-5 ч. GPS Track Профил Лесен
От м.Черният кос (достига се с градски автобус от кв.Княжево) се тръгва по горска пътека. При характерна местност с чешма се продължава по червената маркировка (синята води към Владая). След около 500м се излиза на асфалтов път във вилна зона. Продължава се по маркировката до х.Манастирски/Бонсови ливади. Хижата е функционираща и изключително приятна с цени народни. Обилното хапване ми струваше 5 лв! Разходих се 400м. да заснема разклона на пътеката за хижата от асфалтовия път за поделението. После по къса пряка пътека се отправих към манастира. Той представлява само една църква.
   
image
  image
 
image image
image image
 

 

След манастира, поради лошата маркировка отцепих нагоре в гората по една пътека, която след 5 минути изчезна и се спуснах напряко, докато намеря маркирания път. Самият път беше отвратително кален, практически непроходим без рибарски ботуши. Препоръчвам движение по него само в сухо време (или през зимата, когато калта е замръзнала). Следвах го, като се провирах мъчително през крайпътните храсталаци и драки, докато достигнах изключително приятно параклисче в гората. Продължих, докато излязох на поляна с кръстопът. Имаше отклонение за кв.Суходол. Борбата с калта и драките ми беше втръснала и реших да прекратя това упражнение в стил садо/мазо. Спуснах се към Суходол, като след 2 км достигнах асфалтовия път за изтрезвителя. После се насладих на гледките на сметището в цялата му "романтика". И така до разклона на околовръстното шосе.
С точката "Top Prostotia" съм маркирал едно умопомрачително произведение на българският строителен гений. Двуетажна кръстоска между панели и тухлена зидария.
В последствие заснех асфалтовият път от кв.Горна баня до вилната зона в близост до хижата и правилния път покрай манастира - тракове 13а и 13б.

4. с.Радуй - с.Мала раковица - Клисурски манастир - с.Клисура

 

10,5 км     3-4 ч. GPS Track Профил  

 

Лесен. Изисква се усет за ориентиране.

 

Тръгва се от гарата на с.Радуй. Информация за разписанието на влаковете може да се намери на www.bdz.bg. От селото започват няколко черни пътища, но мен ме интересуваше този за с.Мала раковица, като междинна точка за Клисурският манастир (да не се бърка с Берковишкият Kлисурски манастир!). Черните пътища са доста полегати, но липсват добри визуални ориентири и ако не се внимава, загубването е доста вероятно.    
  image
    image
 
  image   image
 

 

От селото до вилната зона има хубав черен път. Като се излезе на асфалтовият път, се завива на ляво, за да се стигне до манастира. След като го разгледах имах намерение да продължа към вр.Форта, но гъстата мъгла и леденият вятър с прехвърчащи снежинки ме разубедиха и се спуснах по хубава пътека към с.Клисура (според местните не било село, а квартал на Банкя?!). По пътя заснех безименна триангулачна точка, която не фигурира на нито една от известните ми карти на района.
В с.Радуй всички местни ми препоръчаха да си нося оръжие?!? поради навъртащите се подивели глутници кучета, чакали и дивите прасета (били много войнствени!). Въоръжих се с вдъхваща респект тояга (един симпатичен дядка ми я заостри от долния край с тесла), но не ми се наложи да я използвам. В интерес на истината по снега и калта имаше огромно количество следи от лапи и копита.

5. м.Манастирски/Бонсови поляни - кв.Княжево - с.Владая - м.Манастирски/Бонсови поляни

 

17 км     5-7 ч. GPS Track Профил Лесен
imageТръгва се от м.Манастирски/Бонсови поляни по асфалтов път. След около километър се достига кръстовище. Посока на движение към Княжево (червена+оранжева маркировка). По пътя се минава през вилни зони и покрай войнишки паметник. След прелезът се продължава по червената маркировка покрай ж.п. линията. Достига се автобусна спирка. По тротоара се минава към километър до достигане на изоставен строеж и бензиностанция на Лукойл. По улиците се достига ж.п. прелеза (оранжева маркировка). Пътят продължава по пътека, почти успоредна на линията. Достига се пътеката над Черния кос. При чешмата се продължава по пътека за с.Владая (синя маркировка). След около 2 км се продължава по зелената маркировка към Владая. Достига се разклона за бизнес клуба. Следва спускане към селото по асфалтов път. Точно преди подлеза преди пътя София-Перник започва синьо-червена маркировка от дясната страна на пътя. Тръгва се по отклонението, като се следи червената. След километър двете маркировки се разделят, завива се надясно по червената, право към вр.Ветрушка. При десен завой има отклонение за заслон и чешма. Черният път продължава да се доближава към асфалтовия за върха. Събират се заедно на около 200м над антените на мобилните оператори. Следва полегато спускане до началната точка.  
image
  image
 
image image
 

 

    Този маршрут го минах при фантастични условия, следващият ден след обилен снеговалеж. Снегът беше подло скрил калта и локвите, но беше създал неописуеми пейзажи в стил зимна приказка от оголените дървета.

6. с.Златуша - в.Големи ридове - Клисурски манастир - Банкя

 

20 км     6-8 ч. GPS Track Профил Лесен. Изисква се усет за ориентиране. Използването на GPS е препоръчително.
Тръгва се от гарата на с.Златуша. Информация за разписанието на влаковете може да се намери наhttp://www.bdz.bg/. От гарата по асфалтов път се достига селото. След характерен мост се хваща черния път надясно. Върви се по него чак до подножието на връх Големи ридове. Последният километър е по немаркирана, трудно различима пътека. До самият връх се отива, като се пресече без пътека малка борова горичка. При хубаво време има забележителна гледка. Отидох до манастира, при предишното посещение имаше мъгла и снимките не станаха читави. Сега случих на време. После по асфалтов път се стига до вр. Форта. Е не до самия връх, на него е "кацнало" военно поделение. По пътя се насладих на чудни гледки към Вискяр, Люлин и Витоша. Точно пред портала на поделението има паркинг и разклон, тръгва се по пътеката в източна посока. Излиза се на черен път и по него започва полегато спускане. Пътят на места мени настилката си черен/асфалтов, но води до кв. Михайлово. Минава се през една махала и 2 вилни зони. След това "хванах" маркираната пътека и по нея до центъра на Банкя.    
image
 

image

 

image   image

 

7. с.Мало Бучино - Параклис - вр.Кула - с.Мало Бучино

 

11,5 км     3-5 ч. GPS Track Профил Лесен
Лека и приятна разходка по западен Люлин. Тръгва се от с.Мало Бучино като по пътя се достига до параклис "Всички светии". Горският път в подножието на планината е отвратително кален, практически непроходим без рибарски ботуши. Препоръчвам движение по него само в сухо време (или през зимата, когато калта е замръзнала). По пътя, маркиран със синя маркировка се изкачих до връх/местност Добринова скала, висок почти колкото вр.Дупевица. След това се спуснах до вр.Кула. И от двата върха се открива хубава гледка. Отказах се от маркираната пътека на слизане и се спуснах по горска просека. Продължих по черния път и излязох в началото на Бучин проход. Червената маркировка над селото не е добра и я изпуснах. Тя е по пътя, намиращ се на границата на гората. От чешмата до реката има кратък участък, който не е за препоръчване. Реката няма изразен брод, но може да се прекоси спокойно поне на 5-6 места. Който не желае да се забърква в "мокри приключения", може да мине през селото.
 
image
  image
 
 

 

8. с.Радуй - вр.Форта - вр.Криви Камък - с.Люлин - Банкя

 

26,5 км     7-9 ч. GPS Track Профил Средносложен. Изисква се усет за ориентиране. Използването на GPS е препоръчително.   imageТръгва се от гарата на с.Радуй. Информация за разписанието на влаковете може да се намери на www.bdz.bg. От селото започват няколко черни пътища, тръгва се по прекия за поделението, разположено на вр.Форта. След посещение на портала на поделението, се изкачва вр.Попадина глава. Продължава се в югоизточна посока към средната част на планината. По пътя тук-там се среща жълта маркировка, но много рядко, не може да се разчита на нея. В движение изкачва вр.Голема могила и една безименна кота. Изкачва се билото и се достига да доста атрактивния вр.Криви камък, дължащ си името на една интересна скала, разположена 100-тина метра западно от върха. Има чудесна обзорна гледка. По хубава пътека, минаваща по билото на едно ребро следва спускане до с.Люлин. От селото по асфалта се тръгва към хижата, но се минава по пряк черен път към западното подножие на вр.Шинов кръст. Към Банкя (кв.Михайлово) се слиза по черен път. Малко за жълтата маркировка - не е нанесена на печатната карта на планината. Маркира наршрут от х.Люлин до с.Клисура. В средната си част почти никаква я няма, но в двата и края е нанесена отчетливо.  
image
  image
 
   

 

9. Банкя (кв.Михайлово) - с.Дивотино - вр.Криви Камък - вр.Райлово градище - в.з.Габер - Банкя (кв.Михайлово)

 

28,5 км     7-9 ч. GPS Track Профил Средносложен. Изисква се усет за ориентиране. Използването на GPS е препоръчително.
От кв.Михайлово (междинна спирка), се тръгва по асфалтов път към в.з. (вилна зона) Габер. При маркиран разклон се продължава към Дивотинския манастир по черен път. След влизането във вилната зона се профължава надолу към дерето (до манастира не ходих, посещавал съм го преди). Продължава се по черн



Гласувай:
6



1. vostroto - :)Приятен и полезен постинг!
11.08.2015 23:34
:)Приятен и полезен постинг!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3538768
Постинги: 1094
Коментари: 2386
Гласове: 1833