Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2013 22:15 - 15 пътища с райска красота
Автор: havefun Категория: Забавление   
Прочетен: 1837 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.10.2013 22:15


 Ако си зодия „пътешественик“ и не тe свърта на едно място, мини поне през един от тези пътища и животът ти моментално ще придобие смисъл…

Крайокеанската магистрала – Флорида Кийс

image

image

Крайокеанската магистрала има 42 моста и свързва 51 от  822-те коралови рифа на Флорида (Флорида Кийс) с континенталната суша. Тя е построена през 1938 г. по протежението на старата жп линия, която е била разрушена от ураган. Пътувайки през тази магистрала, построена над водата, около 4 часа ще може да се любувате на океана, красивата природа и невероятните изгреви и залези, стига да сте дошли в точния момент. По време на празници, и тук трафикът е малко по-натоварен от обичайното, но това едва ли ще развали приятното ви прекарване.

 

Панорамният път Ред Рок – САЩ

image

 

Живописният път Ред Рок ( б.р. червена скала) често е наричан  “музей без стени”. Пътят предоставя прекрасна гледка към зашеметяващи червени скали, които изглеждат като живи и пленяват и вдъхновяват всеки видял ги.  Една от отбивките минава замъка Монтезума, който е национален паметник в САЩ, а също така и през Националното управление по горите в Коконино, Аризона. Шофирането през този път ви дава уникално чувство за близост до природата.

Ироха-зака – Япония

image

image

Ироха-зака е криволичещ път, който свързва централен Никко с Оку-Никко. Състои се от две еднопосочни платна и съдържа 48 завои тип „фиба”. На всеки завой има буква от древна японска азбука, подредени по азбучен ред И-ро-ха, откъдето идва и името на пътя.

 

Атлантик роуд – Норвегия

image

image

Атлантик Роуд бе избран за норвежкия строеж на века. Дължината му е 8 км. и свързва градовете Мьолде с Кристиансунд. Пътят следва естествените извивки на морето, а издиганията и паданията му по многобройните неравни повърхности правят пътуването по него грандиозно като усещане.

Обералп  – Швейцария

image

image

Невероятният път нависоко сред швейцарските планини е важна транспортна връзка между централна Швейцария и Граубиунден Оберланд. Той е изключително популярен сред водачите на автомобили в Европа, но за съжаление е отворен само през летните месеци. Любителите на ските обаче могат да бъдат доволни, защото през зимата пътят се ползва като ски писта.

 

Норд Юнгас “Пътят на смъртта” – Боливия

image

image

Пътят Норд Юнгас е дълъг 69.2 км и свързва Ла Паз и Короико в сърцето на боливийските Анди. Местните го наричат “El Camino de la Muerte” (“Пътят на смъртта”), а през 1995 г. е обявен за най-опасния път на света. Тесен, с изправящи косите стръмни свлачища и почти без мантинели, годишно по този път загиват между 200 и 300 души. Днес той е малко натоварен и по него пътуват най-вече туристи, жадни за висок адреналин.

Тролстиген – Норвегия

image

image

Една от най-забележителните атракции в Норвегия, наред с фиордите, е пътят Тролстиген – стръмен планински път в региона Раума. Името му означава “стълбата на трола” и представлява поредица от зашеметяващи отсечки със спиращи дъха гледки и някоклко невероятни водопада. Пътят е много тесен и много трудно могат да се разминат две превозни средства. Заслужава си обаче да стигнете до върха му, където ще може да се полюбувате на 320 метровия водопад Стигфосен.

 

Тунеленият път Гуолиан – Китай

image

image

Гуолиан е построен от група начело с 13 местни селяни само за 5 г. сред планините Тайханг в китайската провинция Хунан. Много селяни са загубили живота си по време на строежа му. Макар и известен като “пътят, който не търпи никакви грешки”, през 1977 г. пътят е отворен за движение. Дълъг 1200 метра и широк 4 метра той е един от най-опасните пътища в света и задължителна дестинация за всеки турист в Китай.

Сан Бернардино – Швейцария

image

image

Пътят, който преминава през друг високопланински проход в швейцарските Алпи – Сан Бернардино се намира на 2065 м. надморска височина. Има гладка настилка, предизвикателни завои и разбира се, невероятна  гледка. Пътят достига до впечатляващо дълъг тунел – цели 6.6 км.

 

Лос Караколес – Андите

image

image

Лос Караколес преминава през тежките терени на планината Андреас, част от Андите и е част от транспортната връзка между Чили и Аржентина. Пътят има изключително стръмни спускания, а не е обезопасен с мантинели. Освен това, през по-голяма част от годината е покрист със сняг, което го прави още по-труден за преминаване. Независимо от това, Лоас Караколес има малко на брой регистрирани ПТП-та.

Кол дьо Тюрини – Франция

image

image

Пътят Кол дьо Тюрини е разположен в планински проход в Южна Франция, в Алпите, на повече от 1600м надморска височина. Ежегодно пътят е включван в трасето на рали Монте Карло., като този етап е един от най-предизвикателните в състезанието. Първокласната пътна настилка и гледките го превръщат в един от най-вълнуващите пътища на земята.

 

Джебел Хафийт – ОАЕ

image

image

image

Планинският път Джебел Хафийт в ОАЕ е с дължина  11,74 км, има 60 завоя тип „фиба”, като се издига на 1,219 м. надморска височина. Пътят води до хотел и дворец, собственост на местните управници и е чудесен вариант за незабравимо преживяване в пустинята.

Лайзботън – Норвегия

image

image

Лайзботън се смята за едно от най-красивите пътища в Европа, който започва от тясното изкачване по стръмните склонове на Лайзфиорд, Норвегия. Пътните условия включват 27 предизвикателни завоя и тунел, който е дълъг  1.1 км. Настилката е толкова перфектна, че возещите се по него имат усещането, че са на влакче в увселителен парк. Това е може би най-забавният път в Норвегия и всеки минал по него, ще си тръгне с усмивка на лицето.

 

Стелвио – Италия

image

image

image

В източните Алпи в Италия, пътят през прохода Стелвио, свързва Валтелина с Мерано. Това е вторият по големина асфалтиран планински път в Алпите и е разположен на около 2757 метра надморска височина. Със своите 48 остри завои и стръмни наклони Стелвио се счита от автомоблните ентусиасти като един от най-трудните пътища в света.

Трансфагарасан – Румъния

image

image

image

Трансфагарасан е най-високият и опасен път в съседна Румъния. Построен като стратегически военен път от Чаушеску между 1974 г. и 1979 г., той свързва историческите региони Трансилвания и Валачия, както и градовете Сибиу и Питещи. Трансфагарасан е 90-километрово приключение, минаващо през най-високите части на Карпатите.

На върха на планината пътят води до ледниковото езеро Бъля, на чийто бряг е открит първият в Източна Европа леден хотел-иглу, който побира 16 души.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3538762
Постинги: 1094
Коментари: 2386
Гласове: 1833