Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2013 23:35 - 15 НЕЛЕПИ ФОБИИ
Автор: havefun Категория: Забавление   
Прочетен: 1066 Коментари: 0 Гласове:
1



  15 НЕЛЕПИ ФОБИИ Ако те е страх от тъмнина, височини или зъболекари си съвсем с всичкия си. Събрахме 15 крайно нелепи фобии, от които за щастие не страдаме
Имам колежка със следния стикер на бюрото си: „В тъмното няма от какво да те е страх, в интернет има”. Гледам го всеки ден и освен че тайно се прехласвам по оригиналността му, се и замислям за страховете и фобиите. Когато бяхме малки, ни беше страх от тъмното, от внезапни контролни, призраци и Баби Яги. Сега, като сме една идея по-големи, страховете ни съвсем не са се изпарили, както се надявахме. Напротив, те придобиват форма и това ги прави още по-ужасни. Всеки има някаква малка фобия, моите са две – хлебарки и зъболекари. Оказва се, че не съм само аз. Сред най-разпространените страхове са тези от стоматолог, от летене, от клоуни, от височина, от насекоми, змии, гръмотевици, тъмнина, от инжекции и от провал. И докато току-що изброените фобии са донякъде рационални и можем да разберем какво толкова страшно има в тях, то има и такива, които изглеждат абсолютно нереалистични. Със засукани латински имена, ето и нашия топ на най-нелепите фобии.
image


Anatidaephobia - страхът, че някъде по света има патица, която те гледа

 

image

 

 

Има хора, които имат травмиращи преживявания с птици. Нормално е, живеем в свят, в който гълъбите имат самоубийствени наклонности, петлите са ужасно сприхави, а големите птици, които храним из парковете като патици и лебеди, са същински нахалници и джебчии. И все пак тази фобия изумява със своята специфичност: отнася се не за всички птици, а за точно определената патица и не къде да е, ама навсякъде по света, тя стои и нито кряка, нито напада, ами просто те зяпа втренчено. Крийпи си е отвсякъде.


Phobophobia  - фобия от това да имаш фобии

Или да те е страх от самия страх. Това е толкова дълбоко психично, че даже не е забавно. Но пък ако някой те попита как си, винаги можеш да го застреляш с отговора: „Страх ме е, че може да ме е страх, страхувайки се от фобията ми, да ме е страх.” Кое е дошло първо – страхът или фобията от него?


Ablutophobia – фобия от къпане

Съвсем различно от фобията към вода и удавяне, това е фобия от самото къпане. Това е може би най-лесната за откриване фобия, просто се доверете на носа си. Подобно на повечето фобии, тази най-вероятно се е появила в следствие на травмиращи преживявания. Другият възможен вариант е да е измислена от някой нечистоплътник, когото го е домързявало да мине през душа и е обявил война на чистотата и добрата миризма.
 

Spectrophobia – страх от огледала и да виждаш отражението си в тях

 

image

 


Огледалото, как да е, можеш да го избегнеш, ако твърдо си решил да не поставяш такова из къщи и си със стабилно самообладание да не се озърташ много-много на публични места. Обаче своето отражение можеш да видиш в прясно полираната дървена маса, в чисти прозорци, във вода, дори на монитора на лаптопа. Колко неудобно е да се стряскаш и развълнуваш всеки път, когато ти се наложи да си пуснеш телевизора или да погледнеш през прозореца. А какво ли се случва при посещение при фризьор, когато те попитат каква прическа искаш? Може би свиваш объркано рамене и отговаряш: „Няма значение, и без това няма да я виждам.“ Смятам, че повечето хора по-скоро имат обратната фобия – да не се виждат всеки ден или да излязат навън, без първо да са проверили дали са в съответната кондиция и външен вид.


Lutraphobia – страх от видри

 

image

 


Има нещо много нередно в човек, които смята, че видрите са непоносимо зловещи и кръвожадни чудовища.

Dextrophobia – страхът от предмети, стоящи от дясната ти страна

Да приемем, че толкова те е шубе, че си си наредил всички мебели от лявата страна, какво става, като се обърнеш?
 

Barophobia – страх от гравитация

Хъм, нямам абсолютно никакво обяснение на това, как живее човек, който го е страх от гадната гравитация, непозволяваща ни да се разпаднем из атмосферата. Какъв хейтър трябва да си, за да обявиш война на гравитацията, и какво следва след това – омраза към центробежната сила и непоносимост към земното ускорение?


Geniophobia – фобия от брадички

Честно казано, единственото по-ужасяващо нещо от хора с брадички е хора без брадички. Просто празно място на края на челюстта, с прекрасна панорама към зъбите и езика. Предполагам, че тази фобия върви ръка за ръка с обичта към дълги и космати бради.


Arachibutyrophobia – страх от това, че фъстъчено масло може да залепне на небцето ти

Може би не е истинска фобия, ами продукт на поп културата, като за пръв път се споменава в комикса „Peanuts”. И все пак, ако с  това се почва,  много скоро ще последва  фобията от задавяне с кисела краставичка и страхът от поглъщане на разтопено краве масло преди вечеря. Единственият плюс на тази фобия е, че решението на страха е  на чаша прясно мляко разстояние.


Leukophobia – страх от белия цвят

 

image

 



Ако имаш подобна фобия, представям си какъв ужас ще бъде, ако решиш да си търсиш булчинска рокля. Или изобщо пазаруването под каквато и да е форма. И гледането на реклами на перилни препарати с призиви за искрящо бяла чистота. И парите, които ще похарчиш за бяла техника, която да не е бяла. А най-голямата травма е предполагам  зимата с целия този страховит снежец.


Hippopotomonstrosesquipedaliophobia – е страхът от дълги думи

Човекът, който е дал името на тази фобия, е най-големият трол, живял някога. Представете си ужаса от факта, че дори не можеш да произнесеш името на страха си. А знаете ли, че съществува съединие, което е толкова дълго, че самото му произнасяне отнема около 3 часа. Навярно дори самата мисъл за него разтреперва страдащите от фобията хипопотом.... да, мога да им вляза в положението, дългите думи са си стряскащи.


Omphalophobia – фобия от пъпчета

Пъпче, точно така, малката дупчица, която някога е била жизненоважна пъпна връв. Може би и аз донякъде я имам, защото не можех да понасям модата на късите потничета и показващите се отвсякъде пъпове.


Aibohphobia – фобия от палиндроми

Това е много яка фобия, макар че може би е интернет мит, създаден в началото на 80-те. Палиндром е една или няколко думи или числа, които се четат по един и същ начин отляво надясно и отдясно наляво. Например: „Аз обичам мач и боза”,  „Дебел лебед” и т.н. Интересното в случая е, че името на фобията е палиндром сам по себе си.


Blennophobia – фобия от сополи

Нормално е да те е гнус от сополи, но чак пък да те е страх от тях... Интересно има ли разлика във фобията в зависимост от това, дали са си твои или чужди.


Ergophobia – фобия от работа и от това да работиш

 

image

 


Не познавам никой, който да го е развил това, не, абсолютно никой. Даже половината хора около мен не са го приели като мантра в живота. Аз също не попадам в тая категория. Нека не шикалкавим, а да го наречем с истинското му име – мързел!

От кутията с фобиите може да изскочат още много страховити приумици. В крайна сметка обаче не е така важно от какво те е страх, ами как да се справяш с фобията си, била тя и изключително нелепа.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3523801
Постинги: 1093
Коментари: 2386
Гласове: 1832