Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2014 00:34 - 8 полезни неща, които са измислени от деца
Автор: havefun Категория: Забавление   
Прочетен: 741 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ще повярвате ли, че азбуката за слепи и батутът са измислени от деца?

Азбуката за слепи

image

Азбуката за слепи, известна още като “Брайлова азбука” или “Брайлово писмо”, е измислена от 15-годишния Луи Брайл. Релефният шрифт, който прави четенето достъпно за незрящи хора, се появява през 1824 г., но се ползва и до днес. Брайловата азбука е основана на изработения от артилерийския капитан Шарл Барбие шрифт от точки, който трябвало да се използва от военните за четене при пълен мрак.

 

Моторната шейна

image

Моторната шейна е изобретена от младия канадец Жозеф-Арман Бомбардие. Всичко започнало, когато за 15-ия си рожден ден получил от своя баща очукан «Ford T». За по-малко от седмица Жозеф разглобила “Форд”-а на части и изградил от тях модел за моторна шейна (снегоход). По-късно той основава компанията Bombardier.

 

Нов метод за диагностициране на рак

 image

15-годишен ученик измисли нов ефективен метод за диагностициране на рак. Той представлява тест за диагностициране на рак на панкреаса, рак на яйчниците и на белия дроб в ранен стадий, който е много по-бърз и евтин от известните досега начини. Резултатите могат да станат ясни до 5 минути.

 

Батутът

image

Хехе, кой да знае, че за едно от любимите занимания на децата, и по-точно скачането на батут, трябва да се благодари именно на дете. Защото идеята за създаването на батута принадлежи на 16-годишния гимнастик Джордж Нисен. В продължение на над 80 години история батутът не се е променил, което показва колко гениално прост уред е това. Стоманена рамка, платно, опънато на пружини и… това е.

 

Електронното предаване на изображения

image

Съществуването на съвременната телевизия до голяма степен се дължи на американеца Фило Фансуърт, който на 15-годишна възраст представя на своя учител по химия проект за електронно предаване на изображения на дълги разстояние. След няколко години той предава първото телевизионно изображение с помощта на катодно-лъчева тръба.

 

 

Устройство за хора с увреден слух

image

14-годишният Джон Кон е изработил устройството Good Vibrations, позволяващо да се конвертират звуковите вълни в тактилни усещания. Така хората с увреден слух могат да почувстват музиката. Тази идея дошла в главата на Кон, когато той докоснал със зъби китарата си, а през 2012 г. с нея става победител в Google Science Fair.

 

Близалки срещу хълцане

image

13-годишната ученичка Мелъри Кювмен от САЩ е измислила лек срещу досадното хълцане. Това са близалки, които се състоят от захар и ябълков оцет. Новите близалки били наречени “Hiccupops”.

 

Средство за безболезнено премахване на превръзки

image

8-годишната Алана майер от щата Флорида е измислила средствао за безболезнено премахване на превръзки. В състава на продукта влизат сапун, лавандулово масло и вода. Идеята я осенила, след като напуснала болницата и трябваше да си свали превръзките – процес, който, както знаем, може да бъде много болезнен.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3541256
Постинги: 1094
Коментари: 2386
Гласове: 1833