Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2014 00:05 - Кафе на пясък - Що е това?
Автор: havefun Категория: Забавление   
Прочетен: 1893 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Много услужлива и симпатична мацка ми разреши да снимам цялата процедура по варенето на кафето на пясък. На пясък кафето става по-ароматно и по-силно. 
Кликни на снимките за увеличение
image

Необходимите съдове и прибори за приготвяне на турско кафе са кафеник, наречен „джезве“ или „ибрик“, лъжичка и подходящ котлон. Съставките са фино смляно кафе, понякога кардамон, студена вода и захар по желание. Сервира се в чаши, наречени „филджани“, аналогични на тези за италианското еспресо или японското саке. Някои от съвременните чаши са с дръжка. Традиционните чаши нямат дръжки, държът се с върха на пръстите или често се слагат в специален метален съд с дръжка.

По традиция кафеникът се изработва от мед и има дървена дръжка. Размерът на кафеника се избира според броя на кафетата, които трябва да бъдат приготвени и за да не бъде изгубен скъпоценния каймак. Лъжичката се използва за измерване на количеството кафе и захар и за разбъркване.

За приготвянето на кафето е необходим обикновен котлон, не много силен, тъй като времето за сваряване трябва да е около пет минути. При друг начин на приготвяне се използва тавичка, дълбока около 10 см, пълна с пясък. Този съд с пясък се поставя на печката. Когато пясъкът се нагорещи, се поставя кафеника. Това допринася за по-равномерното затопляне на кафето. Кафе, приготвено по този начин в Румъния се нарича „la nisip“ („на пясък“).

  image Предварително се кипва водата в съдът в който ще се приготвя кафето. След това се добавя кафето и захарта. Кипящото кафе се отмества от горещия пясък за да спре да ври и след това се поставя отново на горещия пясък за да заври. Това действие се повтаря поне 3 пъти.
Има и втора разновидност на приготвяне, при нея кафето и захарта се добавят преди да кипне водата (т.е. в студена вода) и после се кипва водата.
image

Турското кафе се пие бавно, обикновено се сервира с чаша студена вода (за освежаване на устата преди отпиване), въпреки че понякога, особено след вечеря, се сервира с малък аперитив (ликьор). Традиционно се сервира и локум наред с кафето.

Цялото количество кафе от кафеника се сипва в чашите. След изпиването на кафето, на дъното на чашите, остава гъста утайка. Чашата се обръща върху подложната чинийка. По следите, оставени на дъното на чашата, се извършва така нареченото „гледане на кафе“, наречено „тасеография“ или „тасеомантия“ (на турски: kahve falı, на гръцки: καφεμαντεία (кафемандия)). Пиещият кафето не може да гледа собствената си чаша.

  image
  image
  image
  image
Забележка: Както миналата споменах, така и сега ще Ви кажа, че разрешавам копирането на мои снимки при условие, че бъде упоменат или поставен линк към сайта - biskvitka.net!



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3541206
Постинги: 1094
Коментари: 2386
Гласове: 1833