Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2016 20:56 - Най-странните професии в света
Автор: havefun Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1343 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Мечтаете да станете предприемач? Или пък да въртите собствена верига уютни сладкарници? Скучно! В безкрайното професионално поле на изява има далеч по-екзотични възможности. Представяме ви една малка част от тях.

 

1. „Нос” на подмишници

С този тънък занаят се занимават добре подготвени германски фрау в козметичната индустрия, която е една от водещите в страната. Техните чувствителни носове отхвърлят или одобряват ароматите на дезодорантите след нанасянето им върху кожа, преди да се появят в рекламни спотове и по щандовете на магазините. Ще кажете „Пфууу!” и ще бъдете прави. Но все някой трябва да контролира качествата и ефективността на средствата за лична хигиена. И нищо не е в състояние да даде по-добра оценка от обонянието на дами непучашки посред лято.

 image2. Дегустатор на котешка /кучешка храна

Англичанинът Саймън Елисън си разбира от работата и си изкарва хляба с нея. Той тества с удоволствие и прецизност всяко ново предложение за кучешки и котешки лакомства. Ако консервата не му допадне, изобщо не се появява на пазара.

 3. Екскрементален археолог

Отстрани, изследването на останките на древни цивилизации изглежда романтично занимание. Но не на всеки е дадено да чете историята по току-що открити гробници или скрижали. В попрището на Индиана Джоунс има и такава тясна специализация – да се изучават навиците на предците ни по открити вкаменелости от екскрементите им. Звучи обезкуражаващо, но всъщност този тип изследвания дават много информация за живота, начина на хранене и чистотата на околната среда при хората от античността.

 image4. Виокопрофесинален свирач с уста

Има поговорка: Свирач къща не храни. Но Стив Хърбст е живото опровержение на народната мъдрост. Той получава пари всеки път щом си отвори устата. И е многократен призьор от конкурси по художествено свирукане с уста. Хърбст често има изяви в телевизионни предавания, а също и в Карнеги Хол, където изпълнява произведения на Ференц Лист или имитира Лучано Павароти.

5. Художник на ски писти

Добрите илюстратори печелят не лоши пари от това, което обичат и умеят да рисуват. Джеймс Ниехус например от малък обожава витражи с планински ски курорти. И ги пресъздава по поръчка. Когато Джеймс получи поредната заявка, той облита съответното място с вертолет и прави подробни фотографии. След това го пресъздава върху витрини като използва и топографски карти.

image6. Водолаз, който събира голф топки

Любителите на голфа в повечето случаи са солидни и гнусливи хора – няма да се втурнат да търсят топките, попаднали в ручеи или езеро. А и защо да го правят след като има специално обучени професионалисти.

Водолазите за събиране на голф топки не просто дежурят редовно край турнирите. Те заработват отлично в секънд хенд магазините за голф принадлежности. На топка, извадено от дъното на водоем получават по 6 цента, но топка по топка, годишният им доход в някои случаи достига до 100 хил. долара!

 7. Професионална сънла

На много места дрямката в работно време може да коства работното място. Но има щастливци, на които им плащат добри пари за поспиване денем. В Нюйоркския музей на съвременното изкуство например на щатни длъжности работят млади жени, които по цял ден си спят кротко под одеало в качеството си на изложбен експонат.

8. Ловци на червеи

Те излизат на бойното поле нощем, въоръжени с миньорски каски с фенерче и специални банки, закрепени към лактите им. Отправят се към влажни територии и започват своя монотонен, доста отвращаващ, но доходоносен труд – качествения улов се плаща по 18 долара на банка. Освен, че е страннау работата им е и доста опасна, тъй като открай време се водят борби за територии между отделните групи. Така например, през 1993 г. в Канада конкурентни „дружинки” стигнаха до бой с арматурно желязо в който гръбначните взаимно си изпотрошиха ребрата заради безгръбначните.

9. Инспектор по качеството на зарчета за игра

Дори съвсем малък, мироскопичен недостатък в структурата на зарчето може да обърне резултата от играта с него. Затова и сериозните производители си имат контрольори по качеството, които внимателно изследват кубчетата за физически или геометрични дефекти.

image10. Специалист по изсъхване на бои

Тази специфична професия проследява времето, необходимо за пълното изсъхване на нанесени бои. Специалистът си стои с таймер в ръката и от време навреме проверява докъде са стигнали нещата със съхненето. Щом установи, че процесът е напълно приключил, записва старателно времето, за което се е случили това. Е, не е кой знае колко вдъхновяващо занимание. А и кариерния ръст е малко неясен.

 11. Специалист по осигуряване на безопасността от кокосови орехи

Да, за да се превърнат Вирджинските острови в истински рай си трябват и малко усилия. Например периодично някой трябва превантивно да бруси кокосовите палми, защото иначе има опасност узрелите им плодове да се стоварят върху главата на някой, нищо неподозиращ турист. Такива специалисти обхождат постоянно откритите зони на хотели и частни имения и своевременно отстраняват представляващите опасност кокосови орехи.

 12. Специалист по определяне на пола на пиленцата

 За разлика от предишните две, това е широко разпространена професия. Този професионалист всеки ден отделя бъдещите кокошки от бъдещите петлета. Като труд, не е много тежко, но всичко се прави на ръка.

13. Ловец на комари

Поприще, което не е по силите на всеки. Иска се смелост и търпение, защото такива търсачи на силни усещания не просто ловят комарите, а ги чакат да се лепнат за тях и да започнат да пият кръвта им, за да ги хванат със специална „прахосмукачка за комари." И защо е цялото това мъченичество? За да се събере колкото се може повече информация за заразите, пренасяни от кръвосмучещите насекоми. И, естествено, след това да се започне работа по създаването на по-ефективни лекарства. Средната норма на ловеца на комари е 3000 насекоми на ден. Само си представете какво трябва да изтърпи този човек?

 14. Специалист по педикюра на крави

 Занемаряването на копитата може да навреди на здравето на кравата, да намали млякото й и дори да увреди плодовитостта й. Затова, в доста елитни ферми в Европа и САЩ си има хора, които се занимават само с поддържането на кравешките копита.

image 15. Изпитатели на мебели

 Наемат ги големи дизайнерски компании и мебелни фабрики. Сигурно е много приятно да ти плащат, за да се метнеш с пълна сила върху нов модел легло. Или да се стовариш в меко кресло.

 16. „Чакръкчия” на пингвини

Пингвините, живеещи в близост до полярните станции, обитавани от хора, реагират болезнено на прелитащите наоколо вертолети за транспорт и снабдяване. Сепнати от силния звук, те извиват глава максимално назад, но тъй като шията им е къса, а тялото неповратливо, често се получава блокаж и остават в това положение. И тъй като пингвините не могат самостоятелно да се „наместят”, периодично ги посещава специалист. Иначе животинките ще загинат

 17. Селекционер на мравки

Той търси и лови отбрани видове мравки за специални мравчени ферми. В тях се отглеждат мравки за добиване на мравчена киселина, която се използва в медицината.

 18. Наемен роднина

 Първата официална компания по предоставяне на приятели и роднини под наем се появи миналата година в Китай. Услугите й се ползват най-вече в навечерието в сватби, рожденни дни и други тържества, където се очаква човек да се появи с придружител.

 19. Гид за тоалетни

 Деликатната мисия е поверена на държавни служители в Япония, които помагат на заблудени минувачи и туристи да намерят най-близката тоалетна в района.

 20. Изпитател на презервативи

 Няма нищо срамно и странно във факта, че компаниите-производители на презервативи искат да са напълно сигурни в надеждността на продукцията си. В крайна сметка средствата за контрацепция са способни да преобърнат живота ти. По правило всеки нов продукт в тази област се тества от група от около 1000 наемници, а изпитанията траят поне година.

 21. Наемник за чакане на опашка

Фирми, предоставящи услугата "чакане на опашка” съществуват отдавна в различни страни. Родината на първата, официално регистрирана компания с такава дейност е Великобритания. Сътрудниците в тези фирми са готови да висят вместо вас на всяка опашка до победен финал, да се блъскат, ругаят и правят всичко останало, което е нуждо за постигането на желания от клиента резултат.

 22. Пъдар на маймуни

 В задълженията му влизат да прогонва нахални маймуни, които нападат туристите по време на екскурзии или почивки в екдзотични страни. Такива платени длъжности има например в индийския хотел Amanbagh.

image 23. Търговец на мечти

 Пощальонът мечтае да стане поне за ден велик актьор. Бизнесмен - да дирижира симфоничен оркестър. Психиатр мечтае за 20-дневен отпуск, в който да се запознае с 20 девойки от 20 страни. Чикагска компания прави точно това – превръща мечтите в реалност. Всичко, което трябва да направите е, да отидете в офиса й и да разкажете каква е вашата мечта. И след това да платите сумата, която ще ви изчислят служителите в офиса. Имайте обаче предвид, че ценоразписът тръгва от 150 000 долара.

 Харесахте ли си нещо от списъка?




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sestra - И у нас има интересни.
24.03.2016 21:36
Например ловец на чаши в Слънчев бряг. Нощем обикаля около веселяците и събира оставените от тях чаши по-близо или по-далеч от заведението.
На мен ми харесва специалистът по изсъхването на бои. Обзалагам се, че рисува, когато не е на работа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: havefun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3543042
Постинги: 1094
Коментари: 2386
Гласове: 1833